Psí kusy Marine Le Penové. Petr Uhl s úlevou popsal, čeho všeho se Francouzi uchránili. Velmi barvitě

14.12.2015 22:21

Levicový občanský aktivista Petr Uhl si v komentáři pro Deník Referendum pochvaluje, že radikální Národní fronta Marine Le Penové se svým nacionalistickým programem ve francouzských regionálních volbách narazila. Le Penová se prý pokoušela bezmála o psí kusy. Přesto se její radikalismus nedá ani v nejmenším srovnat s projevy prezidenta Zemana. Jeho slova by prý ve Francii nezopakoval žádný politik. Proto prý musíme dát více práv EU.

Psí kusy Marine Le Penové. Petr Uhl s úlevou popsal, čeho všeho se Francouzi uchránili. Velmi barvitě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Uhl

„Le Penová se snažila zúžit profil své strany na méně šokující projevy krajní pravice, prahnoucí ovšem, jak už to má krajní pravice ve zvyku, po vládě tvrdé ruky a revoltující proti Evropské unii. Populisticky usiluje o rozvolnění EU, o větší pravomoci pro jednotlivé státy s ohledem na jejich ‚národní zájmy‘ a staví se ovšem proti přijímání uprchlíků. Straší islámem,“ píše Uhl.

Obratem ovšem dodává, že míra nacionálního radikalismu u NF nedosahuje míry, jakou vidíme u Bloku proti islámu Martina Konvičky nebo dnešní ODS. „Milan Chovanec a Andrej Babiš by byli ve Francii považováni za politiky krajní pravice,“ dodal. Výroky prezidenta Zemana by prý ve Francii nezopakoval absolutně žádný politik.

Celý text najdete zde.

Oproti České republice má Francie jednu výhodu. Nezametá pod koberec své zkušenosti s kolaboranty s nacisty. V Česku se kolaborantská minulost zametá pod koberec. Jak ta nacistická, tak ta komunistická.

Dnes ale nacionalismus postupuje Evropou. Možná lehce oslabil v Řecku, ale i tak mu musíme čelit. Správnou odpovědí na nacionalistickou vlnu je podle Uhla hlubší integrace v EU. Musíme věřit v sílu Evropské komise, Evropského parlamentu i v sílu Evropského soudního dvora. Měli bychom prosazovat společnou daňovou politiku, společnou ochranu životního prostředí, společné trestní právo a tak podobně. „Nebýt EU, propadne se český stát do barbarství svévole, bezzákonnosti a zvůle,“ varuje aktivista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…