Pšššššouk... V Dánsku rozdávají sprej proti migrantům

28.09.2016 8:28

Mezinárodní rozruch vzbudila dánská konzervativní strana Národní demokraté, vymezující se proti imigraci. Důvodem je lahvička s popiskem „Asyl-spray“ výslovně určená k ochraně obyvatel před útoky migrantů. Strana o víkendu rozdala téměř sto padesát těchto sprejů v přístavním městě Haderslev.

Pšššššouk... V Dánsku rozdávají sprej proti migrantům
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Obsahem lahvičky však podle webu televize CNN není žádný ze sprejů vedoucích k faktické eliminaci protivníka. Ty jsou totiž v Dánsku zakázané a již se stalo, že ženy, které je použily k obraně proti sexuálním útokům migrantů byly naopak samy potrestány.

Anketa

Ctíte odkaz svatého Václava?

15%
51%
hlasovalo: 4621 lidí

Strana tedy pro kampaň použila spreje na vlasy. To však nic nezměnilo na tom, že organizace pomáhající uprchlíkům daly průchod svému zhnusení. „Je to strašlivý případ nenávisti a xenofobie proti uprchlíkům,“ cituje CNN zástupce organizace Refugees International. „Lidé prchající před válkou a nebezpečím by měli najít ochranu kterou potřebují a být respektováni jako lidské bytosti. Místo toho nyní čím dál častěji nacházejí zavřené dveře a předsudky. Toto je zcela krajní případ,“ dodává.

Předseda dánských Národních demokratů Daniel Carlsen nechápe, proč je tento kampaňový projekt považován za rasismus. Strana chtěla podle něj najít řešení, jak se bránit, když pepřové a podobné spreje jsou pro sebeobranu zakazovány. „Samozřejmě to není ideální situace, v dlouhodobém horizontu chceme nezápadní migranty repatriovat, ale repatriace migrantů je hodně dlouhý proces. Než proběhne, je třeba najít řešení, jak učinit život pro dánské lidi aspoň trochu snesitelnějším,“ říká.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky vydal stanovisko, že „hluboce lituje, že v Dánsku mají místo takové druhy incidentů proti lidem, kteří již předtím tolik trpěli“. Úřad vyjádřil víru, že tato strana nemluví za obyvatele Dánska a že lidé dají rázně najevo, že podobné akce proti uprchlíkům odmítají.

Z těchto názorů si ovšem předseda Carlsen nic nedělá. Podle něj jsou tyto organizace zřízené proto, aby posílaly do Evropy migranty a jejich prostřednictvím jí zničili. „Neříkáme, že všichni imigranti jsou sexuální násilníci, ale problémem masové migrace je právě to, že je masová,“ uvedl.

CELÝ TEXT V ANGLIČTINĚ ZDE

Národně demokratická strana Dánska nepatří k hlavním hráčům na politické scéně. Vznikla teprve v roce 2011 a v doposud jediných volbách, kterými prošla získala 0,21 procent hlasů. Nálada veřejnosti i politické scény v Dánsku je však silně protiimigrační. Menšinová vláda liberálů má v parlamentu pouhých 34 ze 179 poslanců a opírá se o opoziční Dánskou lidovou stranu, jíž mainstreamová média důsledně přidávají přívlastek „pravicově populistická“. V minulých volbách však skončila na druhém místě.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…