Psychiatr Höschl: Rath měl u sebe zbraň, aby dokázal převahu nad ostatními

18.05.2012 7:38

Při zatčení měl u sebe bývalý hejtman David Rath revolver a teleskopický obušek. Zbraň měla také ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová, měla armádní samopal s velkým množstvím nábojů. Policie to vysvětluje strachem z vyděračů či lupičů, psychiatr zase potřebou upevnit si pocit převahy nad ostatními a tím i svou dominanci. Napsal deník MF Dnes.

Psychiatr Höschl: Rath měl u sebe zbraň, aby dokázal převahu nad ostatními
Foto: hns
Popisek: David Rath má nové boty

Při domovní prohlídce dalších obviněných v kauze Rath se ve skrýši v podlaze našlo 30 milionů. Z domu Pancové pak policie odnesla samopal vzor Sa-58, který nelze běžně pořídit, s velkým množstvím nábojů.

Není náhoda, že se s miliony našly i zbraně, myslí si policista

Pokud by někdo přesto takovou zbraň získal načerno, dopustil by se trestného činu nedovoleného ozbrojování. Podle zjištění MF Dnes je český samopal Sa-58 oblíben v podsvětí kvůli spolehlivosti a velké účinnosti. Jeho střelám neodolá ani běžná balistická ochrana policistů.

Sám Rath měl u sebe při zatýkání sedm milionů korun a revolver s teleskopickým obuškem. „Chodí snad někdo normální k přátelům na návštěvu ozbrojen revolverem a teleskopickým obuškem? A pokud ano, tak k tomu musí mít důvod – třeba sedm milionů v krabici pod paží. Samopal, revolver a obušek navrch... Není náhoda, že se tam i s těmi miliony našly,“ řekl deníku MF Dnes jeden z policistů.

"Asi v nich postupně narůstla strach z vyděračů či lupičů," míní kriminalista.

Psychiatr Cyril Höschl míní, že se zadržení báli, protože u sebe měli velký balík peněz. „Jejich vyzbrojování ale podle mě souvisí i s dominancí těchto lidí. A té jsme byli právě u pana Ratha v minulých letech často svědky. Takoví lidé se totiž rádi vyzbrojují i proto, aby si upevnili pocit převahy nad ostatními a dali tím svou dominanci, ale také nedotknutelnost okolí najevo,“ vysvětlil MfD Höschl.

Kauza Rath připomíná kauzu Srba. Ten měl v autě celý arzenál zbraní

Kriminalisté připomínají zatčení generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srby v roce 2002. Ten měl v krabici od bot a na jiných místech 21 milionů korun. V terénním autě pak přechovával hotový arzenál zbraní: pistole, střílecí tužky, světlice, a dokonce i ruční granát.

„Kauza Srba má s tou Rathovou leccos společného. Oba seděli na milionech v hotovosti. Oba museli mít kvůli tomu panický strach, takže hromadili zbraně,“ míní policista.

Paranoia Srby pak vyvrcholila naplánováním vraždy novinářky Sabiny Slonkové, která se zajímala o jeho majetkové poměry. Soud pak Srbu poslal na 12 let za mříže. Na svobodu se dostal s podmínkou v roce 2010 poté, co ve vězení strávil dvě třetiny trestu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…