Ptačí chřipka opět v Česku. Když něco uhyne, stát to zaplatí, ujistil Jurečka

04.01.2017 10:15

V České republice se po deseti letech opětovně objevila ptačí chřipka. Potvrdil to ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) na tiskové konferenci.

Ptačí chřipka opět v Česku. Když něco uhyne, stát to zaplatí, ujistil Jurečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

„Je tady opravdu diagnostikována ptačí chřipka. Česká republika byla jednou z posledních zemí střední Evropy, kde tento virus nebyl u drůbeže diagnostikován. Víceméně kvůli přeletu volně žijících ptáků byla jen otázka času, kdy se objeví u nás,“ podotkl ministr s tím, že byla přijata příslušná bezpečnostní opatření.

„V případě, že by chovatelé zjistili úhyn ve svém chovu, ať kontaktují svého veterinárního lékaře. Pokud se prokáže, že je to ptačí chřipka, tak jsme připraveni hradit škody,“ podotkl Jurečka.

Ptačí chřipka postihla 20 kusů drůbeže v Ivančicích na Brněnsku, na utracení čeká také sto kusů drůbeže v zahrádkářské kolonii v Moravském Krumlově na Znojemsku. V obou případech šlo o izolované malochovy.

Kolem obou postižených malochovů vznikne tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové dozorové pásmo. Potvrzen byl vysoce patogenní typ H5, který ale není nebezpečný pro lidi.

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…