Ptákovina. Na zvracení, braňte se! Návrh Václava Klause ml. proti cenzuře na internetu má pokračování

11.09.2018 10:05

Poslanec ODS Václav Klaus mladší má za to, že svoboda slova je jedním z pilířů naší civilizace. A tento pilíř je podle jeho názoru třeba důrazně hájit. Chystá zákon, který má zlomit vaz všem cenzorům. Svou představu nastínil serveru ParlamentníListy.cz. Netrvalo dlouho a různé osobnosti českého veřejného života začaly na Klausův návrh reagovat. A jak už to v případě Václava Klause mladšího bývá, místy šlo o reakce výbušné.

Ptákovina. Na zvracení, braňte se! Návrh Václava Klause ml. proti cenzuře na internetu má pokračování
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Václav Klaus mladší poskočil v Praze na kandidátce díky kroužkovacím hlasům na první místo

Václav Klaus mladší se domnívá, že žáci a studenti mají být kovaní v matematické logice a historii, aby si mohli sami dělat názor na dění kolem sebe. Jenže dnes neziskové organizace žactvu vysvětlují, co je a co není fake news a na sociální síti Facebook se rozhoduje o tom, kdo ještě smí publikovat své názory, a kdo už ne.

Anketa

Podporujete návrh Václava Klause ml., aby Česko zákonem omezilo mazání příspěvků na sociálních sítích?

98%
2%
hlasovalo: 7929 lidí

Klaus řekl, že je zastáncem „free speech“, tedy svobody slova. Svoboda slova by se pouze netýkala výzev ke genocidě a několika málo věcí, na kterých se shodne celá společnost. Dnes se prosazuje takzvaná fair speech, která se nikoho nedotkne. A pokud se někdo k někomu vyjádří kriticky, je to označováno za „hate speech“, tedy nenávistnou mluvu. Správci sociálních sítí a šéfredaktoři budou podle nových pořádků určovat, co je pravda a kdo má pravdu, zlobil se Klaus.  

Bývalý novinář a mluvčí Ministerstva zdravotnictví za časů ministra Tomáše Julínka Tomáš Cikrt se pokusil Klause vrátit zpátky na zem. Připomněl mu, že Facebook je soukromá firma a smí si sama rozhodovat o tom, co ještě publikuje a co ne. Kdo do toho chce zasahovat, chystá se omezit svobodu podnikání a to by Cikrt od politika z řad ODS nečekal.

„Ultrapravičák Klaus mladší chce vytvořit speciální zákon, aby omezil soukromou firmu – Facebook. Svobodu podnikání chce omezit v zájmu svobody šířit lži a propagandu. Tuto ptákovinu omlouvá příkladem zákazu kouření v hospodách, proti kterému celá pravice vehementně protestovala, protože prý zasahuje do našich svobod. Klausovi není nic svaté, není to pravicový politik, ale populistický šáša, který se snaží udržet pozornost obecenstva za každou cenu. A to nejvděčnější publikum už není v ODS, ale u Okamury, proto svá moudra vypouští na náckovské konferenci,“ vypálil Cikrt.

V diskusi pod příspěvkem dodal, že Klausovi nikdo nebrání vyjadřovat své názory – v médiích, na půdě Sněmovny nebo třeba na sociálních sítích. Na sociálních sítích však musí respektovat fakt, že je provozují soukromé firmy, které si samy stanovují pravidla fungování. Kdo je nechce respektovat, nemusí se přece na sociálních sítích pohybovat. Nebo se přesunout na jiné. Cikrt má za to, že by možná bylo fajn, kdyby se Klaus se svými tužbami na omezení svobody podnikámí přesunul na ruskou sít V Kontaktě.

„FB neodstraňuje názory, ale urážky a lži, a na to má právo, není to cenzura,“ zdůraznil dále Cikrt. „VKml si vlastně dělá zákon na svoji ochranu, aby si mohl vymýšlet a nikdo mu to nepřipomínal,“ pokračoval ve slovní palbě do poslance.  

Komentátorovi deníku Forum24.cz a bývalému poradci Petra Nečase Jiřímu Sezemskému se Klausův nápad jeví jako naprosto zoufalý. Snaha šlápnout na krk soukromým firmám by prý seděla třeba zakladateli spolku Přátel Ruska v ČR Jiřímu Vyvadilovi a dalším podobným „zoufalcům“.

Někdejší poslankyně ODS Kateřina Dostálová naproti tomu nabádala k opatrnosti. Sezemského však nepřesvědčila. Debata o cenzuře na Facebooku se mu jeví jako debata komunistů, kteří chtějí soukromníkovi určovat, co smí a co nesmí dělat se svou firmou.

Dostálová si dál trvala na tom, že je třeba být opatrný. Zvlášť, když dnes ODS vede Petr Fiala. S ním to prý ve straně nejde. Je to prý chytrý a slušný člověk, ale chybí mu tah na branku. Postupuje prý dnes stejně jako politici v TOP 09.

Dáma věří, že čas dá Klausovi mladšímu za pravdu. Stejně jako dal za pravdu Klausovi staršímu.

Obdobná slova zazněla i z Liberálního institutu, z think-tanku, který založili Jiří Schwarz, Tomáš Ježek a Miroslav Ševčík. Pokud si někdo říká pravicový politik, neměl by podle institutu omezovat svobodu podnikání.

Člen Svobodných Luboš Zálom k tomu však v diskusi přidal jedno „ale“. „Vedle toho je však třeba rozhodně odsoudit jednání firem, jako je Facebook (ale třeba i Google), které původně vznikly na myšlence internetu jako svobodného prostředí, a dnes tyto firmy bez skrupulí kolaborují s vládami (EU, Čína) při omezování a potlačování ‚politicky nevhodných‘ postojů,“ konstatoval.

Granát stejné ráže, tedy argumentující svobodou podnikání, na Klause vystřelil také marketér Michael Skřivan. „Dobrý den pane Zuckerbergu, já jsem Véna made in Czechia a rád bych vám diktoval, co máte a co nemáte mazat. You speak?“ zeptal se ironicky na sociální síti Facebook.

Marketérovi dal za pravdu občanský aktivista, jenž nešetří především komunisty, Dušan Makovský. Zdá se mu humorné, že se snad Klaus chystá ve jménu svobody slova v České republice poučovat Facebook, nebo ho třeba v rámci udržení svobody zablokovat. „Už mu někdo prozradil, že Facebook je soukromé médium se sídlem v zahraničí? Nebo snad ve jménu jím pokřivené svobody slova budeme na území republiky blokovat celej Facebook?“ zeptal se aktivista.

Analytik Josef Šlerka si v souvislosti s Klausovým návrhem položil pro mnohé možná záludnou otázku. Zajímalo by ho, zda návrh zákona zakazujícího cenzuru mimo jiné na Facebooku podpoří i šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie, který sám blokuje takřka každého, kdo si ho dovolí zkritizovat.  

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Nápad Klause mladšího však našel i své zastánce. Jednoznačně pro zákaz cenzury se vyslovil hudebník Dan Šustr. Prý sám občas napíše nějakou tu blbost a nestojí o to, aby mu ji někdo jiný mazal.

Cestovatel a dobrodruh Dan Přibáň doplnil, že Klaus mladší sice útočí na nová média, jenže je sám potřebuje, „aby mu ty jeho bláboly někde vyšly“.

Někdejší mluvčí Vrchního státního zastupitelství Irena Válová si přečetla o Klausově záměru, podívala se na sociální sítě a dostala strach. Z toho, co píše Tomáš Cikrt.

Za Klause se postavil také sociolog Petr Hampl. Uznal, že argument o svobodě majitele má svou váhu, ale podle něj tu máme také svobodu uživatelů v zemích, kde soukromá firma působí. Pokud se Facebooku dovolí šlapat po demokracii, může to vést i k potlačení demokracie v dané zemi.

„Spolehlivou cestou, jak zničit lidskou svobodu, je vyhlásit také svobodu korporací, potůčků, motýlů, planety Země, literárních děl, finančních toků a čehokoliv dalšího. A co se týče pseudoargumentu, že korporace se skládá z lidí, nechť je to posouzeno. Na jedné straně svoboda majitele jedné akcie Facebooku, na druhé straně svoboda občana země, kde Facebook působí. Majitel akcie ztratí možnost hlasovat o blokování (jeho hlas stejně nemá žádnou váhu), občanům země hrozí úplná ztráta občanských svobod, pokud Facebook zničí demokracii. Koho má preferovat stát, který si občané zřídili k tomu, aby chránil jejich svobodu?“ zeptal se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…