Ptali jsme se Jiřího Krampola na Davida Ratha, ale dopadlo to trochu jinak...

22.05.2012 6:53

Herec a moderátor Jiří Krampol se dlouhodobě netají kritickým názorem na to, kam v posledních letech česká společnost směřuje. Podle něj stranickost jen odvádí pozornost od opravdových problémů, protože politici z různých táborů jen poukazují na špinavosti těch druhých. I v duchu tohoto přesvědčení přesměroval herec dotazy redakce týkající se kauzy Davida Ratha k jiným záležitostem, které považuje za palčivější.

Ptali jsme se Jiřího Krampola na Davida Ratha, ale dopadlo to trochu jinak...
Foto: Miloš Schmiedberger
Popisek: Herec a moderátor Jiří Krampol se obává nejhoršího

Dopad kauzy Davida Ratha na sociální demokracii jako alternativu vládní politice škrtů nechce  herec a moderátor Jiří Krampol příliš komentovat. „Které straně tady můžete věřit? To, co slibují, ať už kterákoli z nich, jsou nesmysly. Já jsem v žádné straně nikdy nebyl a nikdy v žádné straně nebudu, protože stranickost odvádí pozornost od opravdových problémů. Připadá mi to jako chléb a hry,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jiří Krampol.

„Pořád jen slyšíte, jak se kupují nějaké nesmysly, například letadla, která stát vůbec nepotřebuje. Ale to není věc jedné strany, a proto nechci mít s žádnou politickou stranou nic společného. Jsou  založené jen na pomlouvání jednoho druhým, poukazování na jiné, co mají za gaunera. Zároveň žasnu, jak se v tomhle státě vždy vynoří nějaká kauza, že někdo zašantročil strašlivé peníze. Jak je to možné, copak to nikdo nehlídá?“ diví se oblíbený herec.

Anketa

Myslíte, že zadržení Ratha má politický podtext s předvolebním načasováním?

70%
30%
hlasovalo: 8339 lidí

Havel apeloval, aby se společnost starala o bezmocné

Zklamán je především tím, jak se společnost chová k těm, kteří jsou na ní nejvíce závislí. „Já si často vzpomenu, co řekl Vašek Havel, když měl jeden z prvních porevolučních projevů. A sice, že věří, že společnost, kterou chceme vybudovat, se musí umět postarat o ty nejubožejší, a ne abychom se starali jen sami o sebe. O ty, co to nejvíce potřebují, nemocné, chudé, opuštěné. A přitom právě na ně se nejvíce kašle,“ upozorňuje Krampol na to, co z předsevzetí se vůbec nenaplnilo.



Mezi ty bezmocné řadí pochopitelně i seniory. „Tady pomalu musí stát babička frontu na nějaké prošlé potraviny, protože na víc nemá, a na druhé straně si nějaký hajzl nakrade miliardy a staví si paláce. Za průšvih považuji, že tady není Baťův kapitalismus, na který jsme se těšili a který jsme očekávali všichni, co jsme zvonili těmi klíči. Aby byli ocenění ti schopní. Místo toho se nejvíc daří těm, co mají kontakty,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz herec Jiří Krampol.

Důchodci se bojí zatopit, aby na to pak měli

Když jezdí s dobročinným představením „Stáří je stav mysli“, tak se dozvídá, v jakých obavách starší lidé žijí, zda budou mít na bydlení, na teplo, na jídlo. „Přece nemůžou vyhnat ty lidi jako stádo někam pod most nebo do ubytoven a pronajmout to všechno cizincům. Já to vidím u sebe v baráku, tady už nikdo nebydlí, všichni se odstěhovali. V Praze se bude mluvit už jen cizími jazyky,“ obává se moderátor.

„Důchodci se bojí si zatelefonovat, bojí se rozsvítit, bojí se zatopit, aby na to měli. A teď ta poslankyně, co řekla, že důchodci si mohou utahovat opasky, že jsou zvyklí z války. Co bych si zvykal, ať si zvykne ona. Co si to vůči důchodcům vůbec dovoluje? Ve mně se úplně vařila krev, jak tohle může vůbec někdo říct?“ diví se Krampol a chválí bývalou televizní hlasatelku Kamilu Moučkovou za to, jak ostře zareagovala, že se tu na jedné straně budou krást miliony a politička  bude doporučovat důchodcům, aby si utáhli opasky.

I grázlové ze žižkovské galérky měli svou morálku

Herec přiznává, že je vším úplně zhnusen a že si vůbec nedovede představit, kam společnost dospěje. „Spousta lidí žije na hranici bídy, co mají dělat? Nebo když vidíte, kam dospěla morálka. Když jsem vyrůstal na Žižkově, a tam byli pořádní grázlové, nikdy jsem nezažil ani neslyšel o tom, že by někdo přepadal devadesátileté lidi,“ vzpomíná Krampol.

„Nebo že by někdo zhanobil hrob, nebo něco ukradl na hřbitově. I kdyby byl nevěřící, tak přece jen měl takovou posvátnou hrůzu, že dělá něco zapovězeného. A i ti zloději, ta dřívější galérka měla přece jen jakousi morálku. Teď mi připadá, že lidé už se neštítí absolutně ničeho. Zůstal už jen hon za penězi,“ stýská si pro ParlamentníListy.cz herec Jiří Krampol.

Chybí nám Baťův kapitalismus

A znovu se vrací k Baťovu kapitalismu. „Můj táta byl baťovec. Co ten Baťa udělal? Vzal chudé lidi na Moravě, udělal z nich inženýry, doktory, vzdělané lidi, postavil jim baráky a hlavně každý měl  práci. Proto toho Baťu všichni opravdu obdivovali. To je kapitalismus, jaký nám chybí. Tady jde každému jen o to sebrat prachy, ale nic se tu nevytváří. Když přijdete do jakéhokoli obchodního centra, není tam jediná česká firma, restaurace to samé, jen zahraniční. Oblečení, boty, všechno z ciziny. Proč není něco naší výroby?“ pozastavuje se moderátor nad tím, kam jsme to přivedli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…