Ptali jsme se, co dobrého a zlého udělal pro naši zemi Václav Havel. Zde je necenzurovaný výsledek

18.12.2013 4:44

ANKETA Uplynuly již dva roky od úmrtí bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla. ParlamentníListy.cz oslovily politiky s dotazem, zda hodnotí odkaz Václava Havla jako vesměs pozitivní, či negativní a co podle nich vykonal pozitivního a negativního.

Ptali jsme se, co dobrého a zlého udělal pro naši zemi Václav Havel. Zde je necenzurovaný výsledek
Foto: rep
Popisek: K úmrtí Václava Havla

Nejvstřícnější postoj k Havlovi má patrně TOP 09, nejvíce negativní KSČM. I jeho kritici přiznávají, že díky němu se lidé v cizině dozvěděli o naší zemi.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg Havla nechtěl hodnotit. „Nesluší se, abych svého bývalého šéfa hodnotil,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Schwarzenberg, který byl po jistý čas Havlovým kancléřem na Hradě.

„Pozitiva u něho převládají, ačkoli negativ je mnoho. Nikdo nejsme svatý. Hlavní je obrovský kredit v zahraničí pro Českou republiku,“ míní předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Netroufám si nic hodnotit, protože bude nejprve třeba, aby dílo a práci Václava Havla zhodnotili co nejobjektivněji historici. Nesporně byl světovou značkou a ikonou, která nám otevírala dveře ve světě, na druhou stranu tu visí spousta otázek a kontroverzí. Samozřejmě alespoň vnějškově to po většinu života byl socialista – měl solidární vidění světa a aspoň deklaroval morálku a etiku. To je myslím něco, na co by se mělo navazovat bez ohledu na to, nakolik sám šel, či nešel příkladem,“ řekl redakci předseda Úsvitu Tomio Okamura.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Nenáviděný i milovaný

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš vnímá Havla jako rozporuplnou osobu. „Havel se stal symbolem konce minulého režimu a garantem takzvaného sametu, tedy mocenského kompromisu. Zvolen poprvé komunisty nepodepsal lustrák, ale zákon o zločinném režimu ano. Spíš intelektuál než představitel moci. Nenáviděný i milovaný, bořící tabu, ale sám někdy uzavřený v nereálném světě. Pravičáky označen za levičáka, levičáky za agenta imperialismu. Nacionalisty označen za kosmopolitu..., Prostě kontroverzní osobnost spojující dobré i špatné, co přišlo po roce 1989,“ hodnotí Dolejš.

„Jeho odkaz je určitě pozitivní, byl a je pro mě symbolem změny v naší zemi. V roce 1989 mi bylo 19 let a sametovou revoluci jsem prožíval jako student velmi intenzivně,“ uvedl místopředseda ČSSD, hejtman Plzeňského kraje a poslanec Milan Chovanec.

„K Václavu Havlovi se nelze vyjadřovat pouhou esemeskou. Na některé jiné politiky je ale i esemeska dlouhá,“ uvedl v SMS poslanec ANO Martin Stropnický.

„Václav Havel je pro mě symbol pádu komunismu a návratu České republiky do demokratického světa, a to je nutno vysoko cenit. Zároveň nedokončil vyrovnání se s komunistickou totalitou a tento problém nás tíží dodnes. Bohužel se promítá do značné tolerance k lidem, kteří totalitu podporovali,“ míní místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

Na nic pozitivního si bohužel nevzpomínám

„Necítím se být kompetentní k hodnocení státníka, který pro naši republiku udělal jistě mnoho pozitivního. Bylo jako každý jiný z nás člověk, a tak dělal také chyby, které budou popsány tak za padesát let historiky. Myslím, že jeho největším hendikepem bylo, že neměl děti,“ uvedl k Havlovi poslanec Úsvitu Augustin Andrle.

„Na nic pozitivního si bohužel nevzpomínám. Zato mám v paměti Havlovo ujišťování o tom, že bombardování tehdejší Jugoslávie je humanitární, zatímco tam byli vražděni civilisté, ženy a nevinné děti. S jeho osobou je spojeno i otevření českých vrátek sudetským Němcům, kteří si tak dodnes dělají naděje nejen na český majetek. V posledních dnech jsme mohli zaznamenat jejich úsilí o zaregistrování se v ČR,“ řekla poslankyně KSČM Marta Semelová.

„Nezapomenutelné jsou i jeho výroky o tom, že komunisté budou občany strašit tím, že u nás bude nezaměstnanost, přičemž podle něho je to lež. Ve skutečnosti to byl právě on, kdo lidem lhal. Má velký podíl na změnách, díky nimž je u nás na jednu stranu 750 tisíc nezaměstnaných, 1,6 milionu lidí pod hranicí chudoby, zdevastovaný průmysl i zemědělství, zpoplatněné zdravotnictví a vzdělání, které dávno ztratilo svou dřívější úroveň, na druhé straně tu vládne korupce, rozkrádání a podvody. To jsou `zásluhy` Václava Havla,“ dodala Semelová.

Jako Češi bychom si jeho odkaz a význam měli více uvědomovat

Podle europoslance ČSSD Libora Roučka je ale odkaz Václava Havla jednoznačně pozitivní: „Václav Havel se stal pro Evropu i celý svět symbolem boje proti totalitnímu komunismu, boje za lidská a občanská práva, svobodu a nezávislost. Jistě za svého pozdějšího působení v úřadu prezidenta udělal spoustu chyb. S mnohými jeho názory jsem nesouhlasil, ale naše osvobození od komunismu bude navždy spjato s jeho jménem. Jako Češi bychom si jeho odkaz a význam měli více uvědomovat a připomínat.“

„Dokázal pozitivně zviditelňovat Českou republiku v zahraničí, ale v domácí politice bohužel často podléhal velmi idealistickým, nereálným a naivním představám o způsobu a možnostech fungování České republiky. Jinak na něj rozhodně vzpomínám v dobrém,“ řekl redakci poslanec ODS Petr Bendl.

„Václav Havel není zcela jistě černobílá osobnost a má jak své zastánce, tak své odpůrce. Koneckonců jako každá osobnost. Osobně jsem přesvědčen, že převažuje jeho pozitivní odkaz, a to především boj za lidská práva a svobodu, čemuž obětoval i to nejdražší: vlastní zdraví. Dnes, vinou ekonomické krize, bohužel mnoho lidí na tyto klíčové hodnoty života zapomíná. Je třeba také připomenout, že Václav Havel také jako první kritizoval ekonomickou transformaci Václava Klause, včetně takzvané kuponové privatizace,“ řekl redakci středočeský hejtman a senátor ČSSD Josef Řihák.

„Na druhou stranu, například plošná amnestie v roce 1990 či jeho nekritické názory na některé zahraniční otázky byly chybou. Zvláště v posledních letech, s tím, jak narůstala jeho únava a opotřebování z mnohaletého výkonu funkce prezidenta, ztrácel bohužel kontakt s obyčejnými lidmi a jeho některé vnitropolitické názory nebyly vnímány nijak pozitivně. Ale platí, že patří vedle TGM a Edvarda Beneše k zatím třem největším českým prezidentům,“ dodal Řihák.

O morálce kázal...

„Chtěl jsem být spravedlivý a tak jsem minimálně dvě hodiny přemýšlel a velmi se snažil nalézt alespoň jednu věc, kterou bych tomuto člověku mohl přičíst k dobru. I přes velkou snahu jsem nic takového nenalezl. Možná proto, že jsem si zcela nedávno opět pročítal vyjádření lidí, kteří s ním po celou dobu do převratu spolupracovali a popisují jakým, úcty nehodným, člověkem byl. Ostatně jeho humanitární bombardování Jugoslávie to dokladuje,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„A negativa? Na ty by stránka asi nestačila. Od jeho ujišťování, že nám bude lépe, jak jeho odpůrci straší nezaměstnaností, ale on zaručuje, že nic takového se nestane, přes praktickou likvidaci našeho zbrojního průmyslu a poskytnutí našich trhů s touto technikou cizákům, kteří mu za to museli velmi děkovat. Pošlapával suverenitu našeho státu a poklonkoval Berlínu, Bruselu a Washingtonu, i sudeťákům a cikánům. Mluvil o morálce, přitom nezměrně holdoval alkoholu a byl nevěrný své první ženě. Vlastně přece jen jsem si vzpomněl na něco pozitivního, byť to asi nabyla jen jeho zásluha. Možnost cestovat bez velkých problémů. Vezmu-li ale, jaké ekonomické důsledky to mělo, pak nevím, dá li se to považovat za ono plus,“ dodal Doubrava. 

To už si lidé vzpomenou spíš na Husáka

„To jste se přesně trefil do otázky, na kterou opravdu neznám odpověď. Řeknu narovinu, že jsem na to dodnes nepřišel. Dotýkalo se mě, když Havel prodal zbrojovky Američanům, vlastně ukončil ty kontrakty a přestaly se prodávat naše letadla a naše zbraně, a lidé tak přišli o práci. Tím myslím Vodochody, Zbrojovku Brno a podobně,“ řekl ParlamentnímListům.cz člen poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

„Samozřejmě jsem vnímal i sametovou revoluci. Já nevím, zda to nebylo předem připravené, jestli Havel byl jenom něčí prostředník. Vnímám i rozkradení republiky, když tou zajímavou privatizací někteří lidé přišli k majetkům zajímavým způsobem. Čili nevím, co si mám o něm myslet,“ dodal Schwarz.

Schwarze ale zaráží, jak Havel zůstal, či spíše nezůstal v povědomí lidí: „Na jednu věc mám ale silný názor a řeknu od srdce, že, ať ten člověk byl jakýkoli, je prostě divné, že umřel a dnes po něm ani pes neštěkne. Jedeme dál. Na Masaryka lidé vzpomenou. Je to blbé, že to tak řeknu, ale vzpomenou i na Husáka, dokonce i na Gottwalda či na Lenina, ať je to, jak je to. Ale ten Havel, i když zde byl u zrodu demokracie, ať už to hodnotíme jakkoli – jestli to bylo připravováno už dlouho, nebo se to udělalo špatně, to já nevím, ale s tím způsobem jsem se neztotožnil – tak je mi divné, že jsme taková konzumní společnost, že se na něho pomalu vykašleme a že se o něm nemluví a jede se dál. Je to takové trochu smutné.“

Jediné, co bylo pozitivní, byl jeho podíl na hladkém přechodu k demokracii

„Odkaz Václava Havla hodnotím jednoznačně jako pozitivní. Absence osobnosti jeho formátu je na naší politické i společenské scéně zjevná a jeho apel na morálku je dnes naprosto aktuální,“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík.

„Jediné, co bylo pozitivní, byl jeho podíl na hladkém přechodu k demokracii,“ myslí si europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

„Hodnotím jej pozitivně. Osobně na něj rád vzpomínám. A mrzí mě, že se jeho přístupy vrhly jen do malé skupiny lidí,“ uvedl poslanec KDU-ČSL Petr Kudela.

„Václav Havel byl pro mě člověkem, který se snažil nasměrovat myšlení lidí tím dobrým směrem, což ale bohužel vždy nejde. Nepříliš povedeným krokem byla z mého pohledu například rozsáhlá amnestie, kterou Václav Havel v době svého působení vyhlásil. Byl ale ve světě respektován a to bylo v porevoluční době velmi důležité. Měl také velké charisma, což je pro státníka velmi podstatné,“ domnívá se poslanec Úsvitu Marek Černoch.

Posunutí z Východu na Západ

„Pana exprezidenta Václava Havla hodnotím povětšinou pozitivně, zejména z důvodu jeho přínosu pro demokracii a občanskou společnost. Negativně hodnotím jeho postoj k likvidaci zbrojního průmyslu a k nepolitické politice,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Odkaz Václava Havla vnímám velmi pozitivně. Zejména v tom, že po sametové revoluci dokázal dát naší zemi renomé v zahraničí a posunout ji v geopolitickém vnímání z Východu na Západ,“ uvedla poslankyně ODS Jana Černochová.

„Jistě mu lze připsat největší zásluhy na tom, že jsme se stali opět svobodnými a žijeme v demokratické zemi. Nesmírně zvýšil prestiž naší republiky v zahraničí,“ uvádí místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

Poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka hodnotí Václava Havla pozitivně: „Je to příklad a symbol odporu proti komunistickému režimu a mezinárodně uznávaná osobnost. Jako negativum vidím, že se málo vymezoval proti tunelování veřejných prostředků.“

Řízená destrukce právního systému

Podle poslance KSČM Jaromíra Kohlíčka se díky působení Havla stal náš stát známější v některých kruzích na světě a podařilo se zpropagovat jméno naší země: „Mnohdy je považován za něco vynikajícího, za člověka, který propagoval svobodu a je symbolem změn ve střední a východní Evropě. Protože jeho absurdním dramatům většina lidí moc nerozumí, tak se domnívali, že je v tom velmi hluboká filozofie.“

„Velmi negativní u něho byla řízená destrukce právního systému, která je symbolem doby, kdy on byl prezidentem. Za něj jsme se dostali do čela ve výrobě a spotřebě pervitinu, za něj jsme se stali marihuanovou velmocí, za něj se masově vyprázdnily naše kriminály a značná část lidí z havlovské amnestie se do kriminálu vrátila. Bohužel ty desítky životů, které to stálo, už těžko někdo vrátí. Na těch negativech z jeho doby se staví. Dnes se divíme, že sedmdesát ekonomických subjektů nedodržuje zákon a on někdy sám osobními zákroky bránil dodržování zákona. Ve své době si asi neuvědomoval, že nejde jen o to, že tak pomáhal vlastním přátelům, ale že to bude mít i širší dopad. Nejmenovaný tehdejší ministr financí, pozdější premiér a prezident řekl, že mají ekonomové předběhnout právníky, a tak se na tři roky zhaslo a ztráty jsme zaplatili všichni. Dnes pak velká většina podniků u nás není v českých rukou a každoročně od nás odchází 200 miliard zisku do zahraničí,“ zlobí se Kohlíček.

„Svobodu a anarchii je třeba odlišovat. V osobě Václava Havla jako autora absurdních dramat se ten rozdíl výrazně stíral. Právní jistoty a postavení naší republiky naboural i omluvou sudetským Němcům. Došlo k prolomení Benešových dekretů a důsledky vidíme dodnes,“ uzavřel Kohlíček.

Zoufale potřebujeme pozitivní vzory

„Detaily a konkrétnosti ze života pana prezidenta neznám. Můj pohled je tak ovlivněn časem i prezentací. Je to obraz snahy návratu k masarykovským tradicím, skutečné demokracii, společenské morálce a ideálům. To považuji za nesporný klad. Na něco je lépe zapomenout – například na požadavek na bombardování Bělehradu. Kdo ale nedělá chyby? Zoufale potřebujeme pozitivní vzory a moc toho dnes na výběr nemáme. A je na to zákon,“ řekl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Václav Havel byl veliký člověk. A samozřejmě i v lecčems kontroverzní. Kritizovat někoho po jeho smrti je laciné. Nejčastěji to dělají dřívější největší pochlebovači. Pro mě je a zůstane Václav Havel výraznou osobností se silným odkazem do budoucna,“ myslí si senátor Miroslav Krejča.  

„Určitě byl přínosem. Jeho další hodnocení nechám historikům,“ myslí si senátor za ODS Zdeněk Schwarz.

„Odpověď by byla na hodinový elaborát. Každý z nás má ve svém životě pozitiva i negativa,“ reagoval senátor ČSSD Miloš Janeček.

Zemřel ve spánku, manželka byla u něj

Václav Havel (5. října 1936, Praha – 18. prosince 2011, Vlčice-Hrádeček) byl český dramatik, esejista, kritik komunistického režimu a později politik. Byl devátým a posledním prezidentem Československa (1989–1992) a prvním prezidentem České republiky (1993–2003).

Havel zemřel v neděli 18. prosince 2011 v 10.15 hodin po dlouhodobých zdravotních problémech (jeho manželka Dagmar uvádí, že v 9.46). Zemřel ve spánku na oběhové selhání. Byla u něj manželka Dagmar a jedna ze sester boromejek, které se o Havla v posledních měsících staraly.

V posledních měsících života se veřejného života spíše stranil v důsledku svých dlouhotrvajících zdravotních komplikací. Odpočíval na své chalupě v Hrádečku u Trutnova a jezdil do lázní. Naposledy veřejně vystoupil týden před smrtí, kdy se setkal s dalajlámou u příležitosti jeho návštěvy v Praze.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…