Ptali jsme se, proč ČSSD potopila Dienstbiera. Roli prý hrálo chování k Zemanovi

16.03.2013 19:09

V pořadí 37. sjezd ČSSD v Ostravě je u konce. Jednání delegátů probíhalo v klidu, žádná velká překvapení se nekonala. Jediným možným „zvratem“ je nezvolení Jiřího Dienstbiera na post místopředsedy. ParlamentníListy.cz oslovily některé další místopředsedy, co si o tom myslí.

Ptali jsme se, proč ČSSD potopila Dienstbiera. Roli prý hrálo chování k Zemanovi
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Nezvolený Jiří Dienstbier na 37. sjezdu ČSSD

Anketa

Je vám líto, že Jiří Dienstbier vypadl z vedení ČSSD?

49%
51%
hlasovalo: 2051 lidí

Novými či znovuzvolenými řadovými místopředsedy sociální demokracie jsou Zdeněk Škromach, Lubomír Zaorálek, Milan Chovanec, Martin Starec a Alena Gajdůšková. Navzdory přání šéfa strany Bohuslava Sobotky již členem nejužšího týmu není neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Dienstbier.

ČSSD prý bude akční

Redakce některé místopředsedy oslovila s žádostí jak o obecné zhodnocení sjezdu, tak právě i možné vysvětlení Dienstbierova neúspěchu.

Podle Zdeňka Škromacha delegáti z výběru devíti kandidátů nakonec rozhodli tak, jaké měli zadání či jak proběhly konference v rámci jednotlivých regionů. „Určitě to bylo velmi napínavé do poslední chvíle a výsledek je podle mě dobrý. Sociální demokracie bude akční a schopna svůj záměr realizovat. Navíc myslím, že i předseda bude mít dobrou oporu ve vedení strany,“ řekl ParlamentnímListům.cz Škromach.

„Reakce na neúspěch Jiřího Dienstbiera byly různé a těžko říct, čemu to připsat. Myslím, že s ním nikdo žádnou válku nevedl. Je to spíš reakce na některá jeho vystoupení. Třeba dost delegátů reagovalo negativně na jeho výrok po prvním kole prezidentské volby. Na sjezdu se ale samotná vystoupení už nesla v jiné rovině a Jirka Dienstbier bude pro sociální demokracii potřebným členem,“ je přesvědčen.

Měl držet ústa, zaslechl Zaorálek

„Těší mě poměrně silný mandát, jež dostali někteří staronoví členové vedení, což potvrzuje, že v zásadě je práce grémia a vedení hodnocena velmi dobře,“ uvedl Lubomír Zaorálek. Ten podle svých slov vítá, že byl zvolen Milan Chovanec. „Je to vyzrálý politik a dobře se s ním komunikuje. Mrzí mě odchod Jiřího Dienstbiera, připadalo mi, že do vedení patří. A mrzí mě také, že jsme nedokázali během sobotního jednání zvolit ženu, což se nestalo poprvé,“ posteskl si.

Dienstbierův neúspěch Zaorálek připisuje kritické atmosféře, která se vytvořila v posledních týdnech na krajských konferencích a setkání delegátů. „Tam zaznívala kritika vystupování Jiřího Dienstbiera po volbě prezidenta. Zaslechl jsem reakce, že se nezachoval zrale. Měl uznat porážku a respektovat vítěze, ať už si myslí cokoliv. Aspoň po určitou dobu. Ukázalo se, že určitá kritická diskuse v krajích se přelila i do atmosféry sjezdu. Mrzí mě to ale, protože to nevidím jako natolik dramatickou věc, abych pro Jiřího Dienstbiera nehlasoval. Delegáti zřejmě měli jiný názor,“ sdělil dále místopředseda Zaorálek.

Nová členka vedení Alena Gajdůšková, která po napjatém a opakovaném hlasování nahradila Marii Benešovou, pochválila výsledky sjezdu. „Je vidět, že všichni ti, kteří do souboje šli, byli velmi kvalitní a delegáti tedy měli těžkou práci. O to víc si vážím toho, že jsem byla zvolena. Pokud jde o sjezd celkově, naše motto je pozitivní změna a to podle mě sjezd potvrdil. A to jak volbou vedení sociální demokracie, tak programovou debatou,“ řekla redakci.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Stovky delegátů stály a tleskaly. Dienstbier seděl a netleskal…

Druhý ze dvou zcela nových členů vedení Milan Chovanec nad svým zvolením neskrýval radost. „Jinak nedošlo k žádné zásadní změně vedení sociální demokracie,“ uvedl. Dienstbierovo nezvolení místopředsedou pak Chovanec nebere jako jeho osobní neúspěch. „Nebyl zvolen, ale hlasů zase nedostal tak málo. Delegáti se rozhodovali svobodně, volili v tajné volbě. Nějaký díl neúspěchu mohl přinést jeho nesouhlas k podpoře Miloše Zemana před druhým kolem prezidentské volby, ale to bych jen spekuloval,“ řekl ParlamentnímListům.cz nový místopředseda ČSSD a plzeňský hejtman Milan Chovanec.

Někteří prozemanovští delegáti si navíc nemohli nevšimnout Dienstbierovy reakce na projev Miloše Zemana. Hlava státu totiž od celého sálu několikrát sklidila bouřlivé ovace ve stoje, Jiří Dienstbier však seděl a prakticky netleskal. V kuloárech sjezdu pak zaznívalo, že si tím řada delegátů potvrdila Dienstbiera nevolit, protože tak dokázal svůj trvající odpor k Zemanovi a choval by se tak i jako místopředseda strany.

ParlamentníListy.cz už přinesly Dienstbierovu reakci na dotaz, proč na prezidentův projev nereagoval jako zbytek sálu. Ten odpověděl stroze, že projev byl vstřícný a střízlivě si ho vyslechl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…