Ptali se politiků, novinářů, podnikatelů a neziskovkářů na EU. A pak se zeptali obyčejných lidí... A vypadalo to hodně jinak

21.06.2017 8:31

Evropská unie si stále trvá na uprchlických kvótách a své liberální přistěhovalecké politice. Ovšem aktuální celoevropský průzkum ukazuje, že Juncker, Tusk, Merkelová a spol. příliš velkou podporu mezi obyvateli starého kontinentu nemají.

Ptali se politiků, novinářů, podnikatelů a neziskovkářů na EU. A pak se zeptali obyčejných lidí... A vypadalo to hodně jinak
Foto: archív autora
Popisek: Angela Merkelová

Společně s masivní migrací z muslimských zemí se Evropa potýká také se zvýšeným množstvím teroristických útoků, znásilnění a dalších trestných činů. V samotném Německu se loni v porovnání s rokem 2015 zvýšil počet sexuálně motivovaných trestných činů o 12,5 %. Ve Vídni loni došlo k nárůstu počtu znásilnění či sexuálního obtěžování o propastných 55,5 %. V neposlední řadě ale evropskou veřejnost znepokojují teroristické útoky.

Jenom za posledních několik dní zasáhly teroristické útoky Londýn, Manchester, Paříž a včera také Brusel. Není se proto moc co divit, že se Evropané k dalšímu přijímání zejména muslimských migrantů a uprchlíků nestaví příliš pozitivně. Svědčí o tom aspoň výsledky průzkumu londýnského think-tanku Chatham House, který se v období mezi prosincem 2016 a únorem 2017 dotazoval 10 000 respondentů z 10 členských států EU na otázky spojené s Evropskou unií.

Anketa

Je Babišův projekt Elektronické evidence tržeb (EET) úspěšný?

79%
21%
hlasovalo: 7568 lidí

Vedle toho odpovídalo na dotazy také 1800 příslušníků tzv. „elit“, tedy lidí, kteří mají vliv na veřejné dění z pozice politiků, novinářů, podnikatelů, neziskového sektoru atd. „Postoje a názory mezi ‚elitami‘ a občany členských států jsou značně odlišné,“ píše londýnský think tank a uvádí několik (z pohledu Bruselu) neradostných zjištění. Například jen 34 % lidí si myslí, že nějakým způsobem profituje ze členství v EU.

Zatímco mezi příslušníky elit tento názor zastává hned 71 % z nich. Nepříliš lichotivě pro EU vyznívá také přesvědčení 54 % respondentů, že se jim v jejich zemi žilo před 20 lety lépe než nyní. Překvapivě se také ukázalo, že ani příslušníci elit nijak zvlášť nepodporují ještě užší integraci. 28 % z nich je spokojeno se stávajícím stavem, 37 % by chtělo na Brusel delegovat další pravomoci a 31 % by naproti tomu více pravomocí vrátilo národním státům.

Rozdíly mezi postoji elit a „obyčejných“ lidí jsou patrné prakticky ve všech tématech. A potvrzují se i v otázkách, které se týkají solidarity. 77 % politiků, novinářů či „neziskovkářů“ se domnívá, že by bohatší státy měly finančně podporovat chudší státy. Ovšem mezi lidmi tento názor sdílí jen polovina. To samé platí o pohledu na vůdcovskou roli Německa v EU. Pozitivně ji hodnotí 62 % příslušníků „elit“, ale mezi lidmi tento názor sdílí jen 48 %.

Jasně patrná je názorová propast mezi „elitami“ a obyvateli Evropy v otázce migrace. Uprchlické kvóty podporuje jen 49 % lidí, o celých 14 % méně než mezi elitami. Největší podporu mají kvóty logicky v Řecku a Itálii, kam přijíždí většina migrantů. Nejméně potom v Maďarsku (19 %). Dále 56 % respondentů z řad „obyčejných lidí“ si přeje zcela zastavit migraci z muslimských zemí. Průzkum příliš nepotěší ani Angelu Merkelovou. Její migrační politiku „otevřených dveří“ podporuje sice 59 % příslušníků elit, ale jen 30 % lidí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…