Publicista Bohumil Doležal popsal rozdíl mezi islamistou a muslimem. A vyjádřil se i k uprchlíkům z Ukrajiny

19.07.2015 15:42

Publicista Bohumil Doležal se vyjádřil ke dvěma zprávám, které si přečetl v deníku Právo o prezidentu Zemanovi a jeho názoru na povolání armády kvůli střežení státních hranic, a o situaci na Ukrajině, která prý povede k tomu, že se přiblíží i vrstva uprchlíků z ní.

Publicista Bohumil Doležal popsal rozdíl mezi islamistou a muslimem. A vyjádřil se i k uprchlíkům z Ukrajiny
Foto: ČT
Popisek: Bohumil Doležal

Doležal se v komentáři zabývá myšlenkou, že to není podle prezidenta nic hrozného, protože „to jsou prý lidé, kteří jsou nám kulturně blízcí, jsou ochotni pracovat, nikoli pobírat sociální dávky,“ a tak by s takovou vlnou prezident tedy souhlasil.

„Máme přece zkušenost, že z Východu nám hrozí tak nanejvýš bratrská pomoc, a tu jsme už jednou dokázali přežít,“ žertuje Doležal a zmiňuje i to, jak prezident ale nemůže souhlasit s tím, že by k nám měla přijít i „migrační vlna islamistů, mezi nimiž mohou být i bojovníci takzvané svaté války, neboli džihádu“.

Zde si klade publicista otázku, jaký je vlastně rozdíl mezi islamistou a muslimem. Podle něj je to samý případ jako se sionistou, který je, ale i není – podle okolností – Žid. „Z úst populistických demagogů zní proto vždycky podezřele a nechutně,“ píše a dodává, že je tomu tak dnes i v případě „islamisty“.

Zbraně v souvislosti s migranty? Jen buran v to může doufat

Jak Doležal v komentáři připomíná, v současné imigrační vlně se do Evropy valí lidé zoufalí, lidé, kteří z toho mají dobrý kšeft, lidé, kteří si chtějí jen přilepšit, a samozřejmě i ti, kteří přicházejí s nekalými úmysly. „Je třeba se v tom nějak přebrat a přihlížet k našim možnostem, ale také zvážit, co s těmi, kterým zrovna při nejlepší vůli nejsme s to účinně pomoci,“ podotýká s tím, že je to o hodně složitější, než řinčet zbraněmi naší armády, což si prý může myslet jen nějaký buran.

Celý komentář Bohumila Doležala si můžete přečíst ZDE.

V závěru komentáře pak Doležal naznačuje, že jsou tady i ti druzí, kterým chce horem dolem pomáhat i Zeman. Je to prý budoucí migrační vlna z Ukrajiny, „k níž dojde poté, co Rusko Ukrajinu i díky nedostatečné pomoci ze Západu, tj. taky od nás, schramstne.“ Podle Doležala ale stále máme příležitost, jak Ukrajině pomoci, aby odtamtud žádná budoucí vlna migrantů nehrozila. „Děláme pro to dost? Řekl bych, že ne,“ uzavírá publicista. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jzd

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…