Publicista: Chybou bylo, že po rozpadu impéria se Británie nezměnila na federaci

19.09.2014 23:18

Srovnávání ve čtvrtek proběhlého referenda o osamostatnění Skotska a rozpadu Československa se nevyhnuly ani páteční Události, komentáře. O problematice diskutovali herečka a diplomatka Magda Vašáryová a publicista Alexander Tomský.

Publicista: Chybou bylo, že po rozpadu impéria se Británie nezměnila na federaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Alexander Tomský

V úvodu pořadu zpravodaj ČT Bohumil Vostal upozornil, že pokud současný britský premiér jím zůstane i po volbách, uskuteční se v roce 2017 referendum o setrvání Británie v EU. To by mohlo mít na celou Unii osudovější dopad než případné osamostatnění Skotska.

Vašáryová: Slováci by hlasovali pro federaci, ale jak Češi, to si nejsem jistá

Magda Vašáryová prozradila, že novináři se jí ptali, jak by ve skotském referendu hlasovala. „Já bych hlasovala ne,“ řekla a vrátila se do minulosti do doby, kdy se rozhodovalo o rozpadu československé federace. „Myslím, že Slováci by hlasovali za to, aby zůstali ve federaci. Ale nejsem si jista, jak by to dopadlo v Čechách, tam lidé byli již unavení stálými spory,“ poznamenala.

Alexandr Tomský si myslí, že rozdíl mezi zastánci a odpůrci skotské samostatnosti byl tak velký, že v nejbližších 10 až 15 letech další referendum nebude. Naznačil ale, že by se mohlo zopakovat i dříve v případě, že Angličané nesplní své sliby o další decentralizaci. „Labouristická strana by moc pravomocí skotskému parlamentu nechtěla dávat,“ upozornil.

Osamostatnění Skotska by pro Angličany bylo děsivé

Podle Tomského by osamostatnění Skotska bylo pro Angličany děsivé, protože by přišli o třetinu území. Za chybu považuje to, že po rozpadu britského impéria nevznikla federace. „A udělat ji nyní bude nesmírně obtížné,“ varoval.

Vašáryová se domnívá, že vypjaté nacionalistické emoce po čase rychle opadnou, jak vyplývá ze zkušenosti Slovenska. Poukázala na to, že na Slovensku z velkých nacionalistů už nikdo nemá hlavní slovo.

Tomský předpokládá, že skotský nacionalismus nevymizí. A nejen proto, že obdobná federace, jakou je Německo či USA, prý nejde v Británii vytvořit. „Katalánci, Baskové, Skotové jsou staré středověké národy, které se nyní cítí odstrčené,“ uvedl.

Od Německa se nikdo nechce odtrhnout, protože je to funkční federace

Moderátor poukázal na to, že mezi válkami vystrkoval růžky porýnský separatismus, Bavorsko také jevilo odstředivé tendence. Proč se tedy Německo nerozpadá? „Protože Německo je fungující federace,“ soudí Tomský. Na druhou stranu upozornil, že Skotové se cítili vždy jako Britové a Angličani je mají vcelku rádi. „Ale v Katalánii je 90 % obyvatel pro odtržení od Španělska,“ podotkl Tomský.

Problémy s napichováním kanyl prý nemá jen jeden nemocný lékař

V další části pořadu se diskutovalo o zdravotnické problematice. Ohledně aféry bývalého primáře v Klatovské nemocnici, který vlivem psychické nemoci údajně ubližoval dětem, někdejší mluvčí ministra zdravotnictví Julínka Tomáš Cikrt uvedl, že nemocných lékařů je jen malé procento. Poukázal ale na to, že by se měl zdravotnický personál proškolovat právě v technikách napichování kanyl apod., protože kdyby se udělal průzkum, zjistilo by se, že problémy zvládat tyto činnosti má více zdravotnických zařízení než jedna nemocnice.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) pak ohledně pražského Protonového centra uvedl, že podle odborníků je protonová léčba potřeba ročně pro desítky českých pacientů. Přitom Protonové centrum počítalo s tisíci pacientů ročně. „Nelze postupovat tak, že české zdravotní pojištění bude naplňovat byznysplán jednoho z českých podnikatelů,“ podotkl ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…