Publicista Fištejn: Putinova strategie je na pokraji krachu

21.07.2014 17:50

Hostem pondělních Dvaceti minut Radiožurnálu byl publicista a rodák z Kyjeva Jefim Fištejn. Hlavním tématem bylo sestřelení letadla Malajských aerolinií a vliv této události na další vývoj ukrajinského konfliktu.

Publicista Fištejn: Putinova strategie je na pokraji krachu
Foto: Archiv
Popisek: Jefim Fištejn

Fištejn přiznal, že v kauze sestřeleného malajského letadla propagandu používají všechny strany konfliktu. Naznačil, že méně důvěryhodná je ruská propaganda. „Zatím jsme neslyšeli z ruské strany nic než hypotetická tvrzení, která nejsou doložena jediným důkazem,“ uvedl Fištejn s tím, že ukrajinská strana předložila odposlechy dokazující, že letoun sestřelili proruští separatisté. Ruská strana žádný podobný důkaz nepředložila.

Podle Fištejna Moskva řekla, že odposlechy zveřejněné ukrajinskou stranou nejsou důvěryhodné. To se podle něj ale dá říct o každém důkazu. Jako příklad uvedl tvrzení „bludařů“, kteří i 40 let poté, co první americký astronaut vstoupil na Měsíc, tento fakt popírají.

Příspěvky separatistů ze sociálních sítí zmizely

Upozornil na to, že ještě nedávno několik ruských televizních programů vysílalo reportáže, v nichž se proruští separatisté chlubili tím, že ukořistili ukrajinské armádě zařízení Buk, které je schopno sestřelit například i dopravní letoun.

Fištejn poukázal i na to, že ze sociálních sítí zmizely příspěvky, kde se sestřelením letounu chlubili sami separatisté. Stalo se tak poté, co vyšlo najevo, že sestřelený letoun nepatří ukrajinské armádě, ale Malajsijským aerolinkám.

Fištejn se domnívá, že vyšetřování k žádnému závěru nedospěje. Není to ale ani moc důležité. Naopak podstatné podle něj je to, že nevyšla Putinova strategie, která byla poprvé artikulována během jeho „krymského“ projevu. Ta spočívala v tom, že ruská armáda používá novou strategii hybridní záškodnické války. Tu chtěl využívat do té doby, než se Rusku podaří získat území tzv. Nového Ruska, tedy připojit k Rusku regiony východní a jižní Ukrajiny a tím s ruským územím propojit i Podněstří. Podle Fištejna je tato strategie na pokraji krachu. Změnila se atmosféra mezinárodního společenství i pověst Putina. Západní komentátoři tak dospěli k názoru, že tato událost změnila pravidla hry. Putin tak prý nemůže vpadnout na Ukrajinu přímou vojenskou silou. Protože tím by přiznal, o co mu od začátku šlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…