Publicista: Jedna velmoc je pro svět tikající bombou. A není to Rusko

14.08.2014 18:12

Článek publicisty Marka Řezanky na webu Literárních novin se věnuje hledání států, které v současnosti ohrožují světovou bezpečnost. Nachází jich hned několik – Rusko, USA a Čínu.

Publicista: Jedna velmoc je pro svět tikající bombou. A není to Rusko
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Přestože sociální situace v současném Rusku není nijak růžová, z hlediska zadlužení ale pomyslnou tikající bombu představují USA. Tato světová velmoc totiž dluží, kam se podívá. Přitom vydává enormní sumy na zbrojení a je zcela jedno, že v posledních letech u nich došlo k určitému poklesu těchto výdajů. „Je zcela irelevantní, že ruské výdaje na zbrojení v posledních letech rostou. Při pohledu na výsledné sumy totiž USA ve výdajích na zbrojení suverénně vedou,“ podotýká autor článku.

Mentalita Rusů je odlišná od mentality Američanů

Za irelevantní považuje i to, že v USA je životní standard lidí mnohem lepší než v Rusku. „Podstatná je odlišná mentalita lidí v Rusku a v USA. Lidé v Rusku jsou zvyklí strádat (za carského Ruska, za Stalina, za Jelcina). Nejsou ale zvyklí nechat se ponížit, rozdělit, přijít o pocit hrdosti,“ upozorňuje.

Rusko dnes spolu s Čínou podle Řezanky patří k tahounům neoliberálního stadia kapitalismu. Stadia, v němž USA ztrácejí dech. „Přišly o vliv v Jižní Americe, prohrávají s Čínou ekonomický boj o nerostné zdroje v Africe, o spojence přišly také v Asii – a ani Evropa už není, co bývala,“ uvedl Řezanka.

Lidé v USA již nevěří, že si mohou splnit svůj „americký sen“

Mnozí Američané podle něj již ztratili iluze, že si mohou splnit „americký sen“. „Čelí rostoucí nezaměstnanosti, svět, kde hlavním termínem je úspěch, se jim hroutí pod rukama. Jsou rozčarováni konflikty, které nepřinesly jim ani nikomu jinému větší pocit bezpečí,“ vykresluje neradostnou situaci obyvatel Spojených států.

Celý text ZDE.

Problémy má i lídr nynější fáze kapitalismu

Ovšem se značnými sociálními problémy se potýká také Čína, v současnosti lídr stávající fáze kapitalismu. Také ona zbrojí. A také ona má dluhy. „Stala se ovšem přístavem pro mnoho nadnárodních korporací, jenž láká neexistencí sociálního státu a levnou pracovní silou (rozuměj: vykořisťováním) včetně dětské práce,“ charakterizuje Řezanka současnou situaci Říše středu.

Z tohoto hodnocení vyplývá závěr, že v současném světě není jedna, ale hned tři deprivované velmoci s problémy, které budou chtít nějak řešit. „Největší problém lze ale v současném stadiu kapitalismu očekávat v USA, neboť tam stále lidé věří tezi, že demokracie je spjatá s kapitalismem. Hodnoty, ve které věří, jsou ovšem ohroženy,“ domnívá se autor článku.

EU v kleštích své asociální politiky

Evropské unii vytýká, že přestože její ekonomika roste, sociální situace lidí se zhoršuje. „Evropská unie se dostala do kleští své asociální politiky, kleští, které se sevřely ještě o něco pevněji se sankcemi proti Rusku,“ podotýká Řezanka.

Dochází k závěru, že současný globálně propojený svět s sebou jako břemeno vláčí sociální konflikt. „Svět, kde již lidé poznali, jaká práva chtějí a mohou mít. Svět, který se povážlivě otřásá v základech, neboť již na nich nedokáže stát,“ dodává Řezanka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…