Publicista Neff o situaci v KSČM: Komunisté už se ke žlabu nedostanou, jsou za zenitem

28.10.2017 15:43

Komunisty čeká mimořádný sjezd. Zvolí si na něm nového předsedu. Vojtěch Filip už kandidovat nebude. Nahradí ho možná ortodoxní komunista Josef Skála. Ani ten však podle publicisty Ondřeje Neffa stranu nezachrání. Hodlá totiž bojovat o hlasy voličů, které pevně drží v hrstech Andrej Babiš (ANO) a Tomio Okamura (SPD).

Publicista Neff o situaci v KSČM: Komunisté už se ke žlabu nedostanou, jsou za zenitem
Foto: Vít Hassan
Popisek: Josef Skála

Komunisté ve volbách totálně pohořeli. Od svého vzniku v roce 1921 dosáhli komunisté vůbec nejhoršího volebního výsledku. V tuto chvíli komunisté mohou jen snít o 20 procentech hlasů, mohou jen snít také o 9 procentech. Proč tomu tak je? Komunisté sami sebe označovali za revoluční sílu, ale na krvavé revoluce dnes nejsou nálady. Z revoluční síly se tedy komunisté přetransformovali v protestní stranu.

Dosavadní místopředseda strany Josef Skála tvrdí, že se komunisté musí rozkročit a zradikalizovat a znovu se stát hlasem těch naštvaných, kteří chtějí změnu. Ondřej Neff však upozorňuje, že takhle úvaha má jedno slabé místo.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Problém je v tom, že každý zdroj znepokojenosti je žlab, u kterého už někdo stojí a žere. ... Protestních hlasů hodně vyluxoval Andrej Babiš. Ten lidem úspěšně namluvil, že dokáže zkrotit politický matrix a místo politického systému nastaví racionální systém odborný: proto teď ze zoufalství slibuje vládu odborníků. Toto slibuje a zároveň potvrzuje stávající politické ministry ANO na jejich postech. Jinými slovy: zužitkoval obecnou nenáladu vůči politice jako takové, která je částí obyvatelstva vnímána jako cosi podezřelého, špinavého a dokonce i zločinného. K tomuto žlabu samozřejmě komunisty Babiš nepustí, zde je obsazeno,“ upozornil Neff.

Celý článek naleznete ZDE

„Pak tu jsou nenálady antievropské a xenofobní. Těch se úspěšně zmocnil Tomio Okamura. Ani on k tomuto žlabu komunisty nepustí. Jaký zdroj lidové nenálady může soudruh Skála nalézt?“ ptal se dál Neff.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Jistěže může hovořit o obecném referendu, o vystoupení z NATO a tak podobně. To je téma, kterým Skála získá pár hlasů, ale je otázka, zda dokáže získat v příštích volbách dvojnásobek hlasů. Neff je toho názoru, že dvojnásobku hlasů už komunisté nedosáhnou, protože už vyčerpali svůj potenciál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…