Publicista Řezanka: Systém si pěstuje Pravý sektor, Zlatý úsvit a podobně. Bude se o ně moct opřít, oklepe se a půjde dál

16.07.2015 14:12

Publicista a básník Marek Řezanka uvedl na serveru Altpress.cz svůj názor ohledně situace v Řecku. Řecko se podle něj stává nebezpečným precedentem. „Jeho volení představitelé byli poníženi a zesměšněni, jeho občanům bylo názorně a silou ukázáno, co v Unii znamená vůle většiny lidí – tedy naprosto nic,“ konstatuje s tím, že nadšení a euforie se velice snadno přelije ve zklamání, depresi a nihilismus.

Publicista Řezanka: Systém si pěstuje Pravý sektor, Zlatý úsvit a podobně. Bude se o ně moct opřít, oklepe se a půjde dál
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

„Sraženi až na dno. Mají přihlížet, jak jsou jejich školství, zdravotnictví a sociální systém zaškrceny – jak se blíží jejich exitus. Jak má zemi v problémech pomoci masová privatizace klíčových podniků? Kdo z toho zbohatne? Řečtí důchodci?“ ptá se Řezanka ve svém komentáři. Zároveň připomíná, jak se v ČR vyrojila nenávistná vlna našim penzistům, že se nejsou schopni uskromnit. Přitom jsme si nebyli podle něj schopni přiznat, že jsme se dopustili ožebračení.

„Opravdu zvláštní přístup. Zvláštní – a velmi podobný tomu, jenž je praktikován v případě Řecka. Jeho občané vysloví určitým podmínkám své NE, ale taková odpověď se nepřipouští. Jsou tlačeni k ‚jediné správné odpovědi‘. A tou má být ‚ANO‘. Že bude lépe, je snad ani nikdo nepřesvědčuje. Ale někdo se lépe mít dozajista bude. Pouze to nebudou řečtí občané,“ konstatuje Řezanka a pozastavuje se i nad připravovaným zákonem o referendu v Česku. I v něm se dle něj neopomene zabezpečit, k čemu všemu se vyjádřit nesmíme.

Řezanka zároveň upozornil na včerejší demonstraci několika hnutí, která se rozhodla podpořit řecké spoluobčany v jejich základních lidských právech. „Na demonstraci zaznělo, že není možné po těch, kteří zemi nezadlužovali, požadovat splácení cizích dluhů. Navíc se ti, kteří tyto dluhy nadělali, tváří jako svaté Daly, které nic, které muzikant. Je nutné bavit se o tom, proč a kdo tyto dluhy nadělal. Co bylo financováno. Kdo se obohatil. Takováto debata ale v Unii neprobíhá. Pouze řečtí občané jsou jako nezbední uličníci voláni k zodpovědnosti a jsou taháni za ucho. Stanuli na veřejném pranýři – a mají sklízet pouze urážky a posměch,“ píše Řezanka a varuje před posilováním subjektu Zlatý úsvit. 

„Ano, to je to jediné, co svou politikou Evropská unie dokáže. Posilovat Pravý sektor na Ukrajině, Zlatý úsvit v Řecku – a tak podobně. Je to logické – tyto subjekty nikdy nepůjdou proti systému jako takovému. Naopak, ten se o ně může pohodlně opřít. Tak co by si je nehýčkal a nerozmazloval? Zatímco jsme schopni se nechat poštvat jeden proti druhému, stávající systém se oklepe a nabude novou rovnováhu,“ uzavřel s tím, že bychom měli dát najevo, že nám není lhostejné ponížení řeckých občanů.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…