Publicista Simkanič: Na Hradě sedí obecní šašek a ov-šašek. A Zeman už příště nevyhraje

25.04.2016 6:51

Novinář Ján Simkanič uklidňuje obavy z prezidenta Zemana. Miloš Zeman podle jeho názoru už podruhé prezidentem zvolen nebude. Takže už musíme přežít jen do začátku roku 2018 a hotovo. Publicista také důkladně vysvětlil, o jaká fakta své tvrzení opírá. Například prý není tak úplně pravda, že by prezident Zeman měl vždy přesně podložené to, co říká.

Publicista Simkanič: Na Hradě sedí obecní šašek a ov-šašek. A Zeman už příště nevyhraje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prezidenta Zemana bychom se prý měli přestat bát. „Ostatně soudím, že podruhé prezidentem Zeman nebude,“ píše Simkanič. Stačí si prý uvědomit, že v roce 2018 už nebude stát jako levicová alternativa k „nenáviděnému Kalouskovi“. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek už čtyři roky nebude u moci, zatímco u Miloše Zemana si budou voliči pamatovat jeho excesy, např. se slovem „pussy“ v Českém rozhlase.

Nebyl to přitom zdaleka první přešlap prezidenta. Svéhlavě odmítá přiznat, že článek Hitler je gentleman pan Ferdinand Peroutka nikdy nenapsal.

„Ano, v případě, že neumím nebo už nemám sílu všechny ty nesmysly vyvracet, nemám to s plnou vážností jako médium šířit dál. Pokud obecního šaška začnu komentovat jako prezidenta, i když jím je, podrážím si vlastní nohy relevantního úsudku. A my dnes na Hradě máme místo obvyklého krále a šaška bohužel jen šaška a ještě většího ov-šaška. Svým způsobem selháním médií není to, že o Zemanovi referují moc. Ale že o něm referují málo, tak aby ho konfrontovala s tím, co doopravdy říká a dělá,“ píše publicista.

Celý text najdete zde.

Jen pro dokreslení situace je dobré dodat, že prezident sice pořádá spanilé jízdy po krajích, což by mu mohlo pomoci, ale na všech setkáních s lidmi používá tytéž vtipy a bonmoty. Např. o tužce, kterou na rozdíl od Václava Klause vždy vrátí, když se zvěční coby host města pro příští generace.

Prezidentův obraz dotváří již zmíněný hradní mluvčí Jiří Ovčáček, který podle Simkaniče neváhá a vypisuje na sociální síť Twitter slogany jak z časů Rudého práva. Tím sice utvrzuje pevné voličské jádro v tom, že je tu prezident pro ně, jenže svému chlebodárci jen těžko získá voliče nové.

Nejen na základě těchto důvodů dospívá publicista k myšlence, že je Miloš Zeman v příští prezidentské volbě porazitelný. Dnes totiž boduje především na tvrdém odmítání uprchlíků a daří se mu, jenže kdo ví, jak to bude za rok. Současný slovenský premiér Robert Fico také věřil, že mu uprchlická karta dopomůže k sestavení dvoučlenné stabilní vlády Smeru a jednoho partnera. A po volbách dával dohromady nesourodý koaliční slepenec složený nikoli ze dvou, ale ze čtyř stran.

Pravda, Miloš Zeman se dnes zdá neporazitelný. „Jenže pamatujete na korunního prince Jana Fischera? Ten byl tak dlouho samozřejmým pokračovatelem, který se neschovává, až mu došly síly před cílovou rovinkou a odplazil se zase schovat. A s ohledem na krajské a parlamentní volby se čas na aktivní fázi kampaně ještě více zkracuje – kampaně se v závěru příštího roku budou prolínat a výsledek povolebních reakcí a jednání do výběru prezidenta zasáhne zásadně novou dynamikou – de facto to znamená, že o prezidentovi se bude rozhodovat až úplně na poslední chvíli. Relevantní nástup někoho nového může přijít nejdříve z kraje příštího roku (pro srovnání – na Slovensku začal Andrej Kiska sbírat podpisy na svou kandidaturu v červnu 2013 a vyhrál v březnu 2014),“ připomíná nakonec Simkanič.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…