Publicista k Zemanově cestě do Číny: Bouře v české sklenici vody. Zatím

07.08.2015 10:31

Politolog a publicista Thomas Kulidakis se v dnešním vydání Hospodářských novin zamýšlí nad cestou prezidenta Miloše Zemana do Číny na oslavy konce druhé světové války. Tato cesta totiž, stejně jako ta v květnu do Moskvy, rozbouřila českou scénu. Podle Kulidakise jde však o bouři ve sklenici vody.

Publicista k Zemanově cestě do Číny: Bouře v české sklenici vody. Zatím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Samotný plán českého prezidenta Miloše Zemana zúčastnit se oslav konce druhé světové války v Číně není nic proti ničemu. Není v rozporu se společnou zahraničněpolitickou pozicí Evropské unie, která oficiálně dlouhodobě uznává politiku jedné Číny. Stejně jako ji uznávají USA,“ uvedl Kulidakis s tím, že není v rozporu ani z historického hlediska. 

Jinou věcí by už ale byla případná účast českého prezidenta přímo na chystané vojenské přehlídce v Pekingu. V oblasti jihovýchodní Asie stále doutnají spory a mohutně se zbrojí. Čínská přehlídka bude monstrózní demonstrací síly jedné strany sporu, přítomnost Miloše Zemana by byla krajně nevhodná, a proto doufejme, že prezident si účast na tribuně odpustí,“ doplnil.

Podle Kulidakise jde skutečně pouze o českou bouři, v zahraničních médiích o cestě Zemana do Číny nenajdete ani zmínku. „Zdejším pitváním se v této záležitosti můžeme dosáhnout jen toho, že si ostatní konečně všimnou. Opravdu problematické věci, které Zeman dělá a kterými bychom se měli zabývat, jsou přitom jiné. Jako byl například jeho návrat ze státní návštěvy Číny v soukromém letadle, kdy ho finanční skupina měla deset hodin jenom pro sebe. Nebo jeho krajně nezodpovědné vystupování v otázce uprchlíků, které spojil s nespojitelným – českými Klokánky,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …