Publicista k britským volbám: Lidé hlasovali zodpovědněji, protože šlo i o jejich peněženky

09.05.2015 17:07

Na výsledcích čtvrtečních britských parlamentních voleb se podepsalo především to, že tamní voliči si uvědomili, že rozhodují i o vlastní peněžence. A tak k tomuto hlasování přistoupili Britové zodpovědněji, než když hlasovali ve volbách do Evropského parlamentu nebo v doplňovacích volbách do westminsterského parlamentu. Myslí si to publicista Teodor Marjanovič, který se nad výsledkem posledních voleb ve Velké Británii zamýšlí na názorové stránce dnešní Mladé fronty Dnes.

Publicista k britským volbám: Lidé hlasovali zodpovědněji, protože šlo i o jejich peněženky
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Podle Marjanoviče je pro českou politickou scénu než samotné vítězství konzervativního Davida Camerona důležitější zprávou to, že ve volbách těžce pohořela protibruselská strana UKIP. „Když tato partaj před rokem vyhrála v ostrovních volbách do Evropského parlamentu, zdejší remcalové prezentovaní například Stranou svobodných ji vyzdvihovali do nebes jako posla budoucnosti,“ podotkl komentátor.

Příčiny volebního výsledku není těžké rozklíčovat

Připomněl, že půl roku poté strana UKIP ještě posílila, když zvítězila v doplňovacích volbách do westminsterského parlamentu, konaných ve dvou obvodech jižně od britské metropole.

Nyní ale UKIP utrpěla devastující porážku, kterou odnesl i její šéf Nigel Farage. Důvody toho prý není těžké rozklíčovat. „Když o nic moc nejde, dají lidé klidně svůj hlas komukoliv. Třeba jen z legrace. Nebo aby trucovitě vyjádřili svoje zklamání z tradičních stran. Avšak když jde do tuhého a rozhoduje se i o vlastní peněžence, přistupují už k věci zodpovědněji,“ myslí si Marjanovič.

Za propad labouristů může i politická bratrovražda

Za neúspěchem labouristů prý možná může i to, že voliči jejich dosavadnímu šéfovi Edu Milibandovi stále ještě neprominuli politickou bratrovraždu z doby před pěti lety, kdy z čela strany dost nechutně vyšachoval svého sourozence Davida.

Marjanovič přiznává, že lídr vítězných konzervativců David Cameron jistě splní svůj slib a do dvou let vypíše referendum o setrvání Velké Británie v EU. Jenže jeho úspěch mu zaručí takový vítr do plachet, aby lidi mohl v dostatečné míře přesvědčit, že unijní členství je navzdory všem ale nadále jediné správné.

Komentátor poukazuje i na to, že se rýsuje pěkný paradox. Skotští nacionalisté, kteří jinak oponují Cameronovi téměř ve všem, budou v roce 2017, kdy se má referendum o setrvání Británie v EU konat, s konzervativci táhnout za jeden provaz.

Pomůžeme Cameronovi vyhrát chystané euroreferendum?

Jinak řečeno, z výsledků britských čtvrtečních voleb prý plyne spíše vyhlídka na brzký návrat skotských snah o rozpad Spojeného království než jeho vystoupení z EU.

To nic ale nemění na tom, že z obav před přílivem imigrantů bude Londýn i za Cameronova vedení vyvíjet snahu o zásadní změnu chodu EU, a to o utlumení svobody pohybu, jednoho z principů, na nichž je integrace postavena. Cameron nyní bude tvrdit, že míč je na druhé straně Lamanšského průlivu. „To jest, že my se musíme rozhodnout, jestli s tím vyjdeme vstříc, a pomůžeme mu tak vyhrát chystané euroreferendum,“ uzavírá své zamyšlení Teodor Marjanovič.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…