Publicista se podíval na Zemanovu cestu očima lidí, kteří jsou rozhořčeni, protože je rozhořčen pan Šídlo v ČT

30.04.2019 21:28

„Zeman, Čína, Jágr a chlapci a děvčata s pěnou u pusenky,“ tak ve svém facebookovém komentáři v jedné větě glosuje prezidentovu letošní již pátou návštěvu Číny režisér, dokumentarista a publicista David Martínek. Zároveň přiznává, že se při sledování Zemanovy mise upřímně baví, jak se kvůli ní někteří lidé rozčilují. „Lze jim sborově diagnostikovat syndrom indoktrinace polistopadovou mytologií moci,“ říká Martínek a jejich postoj k této aktuální události podrobněji zanalyzoval. Lidé podle něj akorát papouškují tradiční média a žijí často ještě v představě, že Čína je komunistická země.

Publicista se podíval na Zemanovu cestu očima lidí, kteří jsou rozhořčeni, protože je rozhořčen pan Šídlo v ČT
Foto: Facebook
Popisek: David Martinek

Lidi, které Zemanova cesta do Číny, tentokrát v doprovodu hokejisty Jardy Jágra, tak rozhořčila, publicista Martínek podle svých slov z jistých důvodů chápe. Nabídl rovnou pohled na celou událost jejich očima. Dotyční si podle jeho názoru myslí, že jsou spravedlivě rozhořčení a nejsou schopni přijmout fakt, že si Jágr dovolil jezdit propagovat Česko s prokomunistickým Zemanem do postkomunistické Číny.

Navíc když „mudrlanti“ na ČT24, jako třeba Šídlo a další, dávají najevo spravedlivé rozhořčení, že tohle je špatné. „Čína tfuj, Rusko tfuj, Zeman tfuj a nejvíc Babiš tfuj. A že s nima Jágr jel, to si teda u nás trošku podělal,“ nastínil postoj rozčílených občanů Martínek.

V kontextu s tím podotýká, že lidé žijí informacemi, ke kterým mají přístup. Tradiční média tedy mají stále ústřední roli v komunikaci. „A jestliže ta naše polistopadová 30 let generují určitý světonázor, lidé jej jednoduše papouškují,“ míní publicista a dodává, že lidem pak v mnoha směrech uniká podstata a nedokážou vnímat kontext vývoje jiných kultur.

Stejně tak pak prý lidem uniká i kategorie jako trvalá a dynamická proměna Číny, Ruska, ale i muslimského světa, za obrovských obtíží, jejichž podstatou je vyhnout se drakonickým modelům, aplikovaným v minulém století po dnešní pozdější pozvolný, trpělivý a velmi opatrný, až obezřetný obrat Číny směrem ke kapitalismu. „Češi často žijí ještě v představě, že Čína je komunistická země,“ dodává.

Anketa

Jste spokojeni s našimi vztahy s Čínou?

68%
hlasovalo: 10683 lidí
Martínek připomněl pár příkladů, čím si země jako Čína, Rusko a jiné procházely. „Vyhladovění Ukrajiny; čistky a procesy v Sovětském svazu. Etnické čistky typu arménská genocida pro vytváření etnicky čistého prostředí, také občanské války typu Kuomintang vs. Mao, boj tří znepřátelených čínských armád s agresory a poté mezi sebou, nebo Mao a jeho způsob vedení státu počínajíc velkým skokem a konče kulturní revolucí,“ dal za příklad s tím, že tomu se snaží Čína vyhnout.

Lidé to však podle jeho názoru moc nechápou, jelikož si to nemají kde přečíst. „Pochopit. Mohli by, ale to by museli vystoupit z komfortní zóny a hledat a najít,“ dodal a poznamenal, že to je sice úloha médií a komentátorů, ale v Česku komentátorům stačí pohodlné, zjednodušené výklady s jednoznačným západním postimperiálním narativem, který už nefunguje.

Když Zeman řekl, že Čína se bude demokratizovat vlastní cestou, má podle Martínka pravdu. „Silný vzestup jejích středních tříd dává tušit, že i zde dojde k postupné liberalizaci poměrů. Ale bude to trvat,“ myslí si. Základním zájmem jak Číny, tak i samotných Číňanů je prý to, udržet svůj vlastní stát celistvý a silný. Nenechat ho rozvrátit vlivem zvenčí. „Je to vidět především na idejích lidskoprávní agendy, kterou, a to bude pro řadu lidí překvapení, nepohřbila Čína, ale samotný Západ,“ řekl.

Rovnou vysvětlil, jak se tak mohlo stát. „Když politici, kteří používali lidskoprávní agendu jako páku pro prosazování ekonomických a politických požadavků Západu, zjistili, že Číňané tuhle agendu odmítají a nedělají si z ní velkou hlavu, Západ ji s ohledem na ekonomické zájmy vlastních států postupně vyřadil z bodů jednání,“ uvedl s tím, že z někdejšího liberálního postoje se totiž postupně stal nástroj a klacek v jednáních, až to čínskou vládu, kterou každý západní oslík tradičně přišel poučovat o Tibetu, do kterého oni investují miliardy, jednoduše přestalo bavit.

Na současné Číně je podle publicisty řada věcí, které jsou špatně, a dlouhá řada věcí, které jsou jiné. „Čtěte zprávy Amnesty International. Informujte se o tom, jakým způsobem hodlá čínská vláda využít potenciálu nových technologií pro zvýšení dohledu nad vlastními občany. Jak se nedokáže zbavit ostrakizace problémových oblastí, jako je potenciálně konfliktní postavení muslimských, tak i křesťanských enkláv uvnitř státu. Zprávy o věznění a popravení řady odpůrců režimu,“ doporučil, na co se zaměřit pro vytvoření celistvého obrazu o dění.

Sám si myslí, že se Čína bude postupně demokratizovat. Vlastními silami a vlastními cestami. Věří tomu, že Zemanovy mise tomuto směru pomáhají. Od Zemana to prý není náhoda. „Je to jeden z mála politiků, kteří fundovaně znají historii a kontext každého státu, který navštíví. Takže když jede do Číny, tak tam jede velmi dobře informovaný člověk, velmi vzdělaný, který snadno najde řeč a prostor pro vzájemnou podporu,“ chválil Martínek připravenost hlavy státu na této zahraniční cestě. Odhaduje, že toto ovoce začne růst teprve pět let po jeho odchodu z funkce.

Reaguje i na posměváčky, kteří se nyní ptají, kde že jsou ty čínské investice. „Jako by sami nevěděli, že v Číně trvá nejméně osm let, než zapustíte kořeny, a v Indii ani deset let není žádná doba,“ diví se Martínek, podle kterého jsou Číňané opatrní a do obchodu jdou především s Číňany, a než si někdo získá jejich pozornost a zájem, trvá to dlouho. „Pokud najdou podmínky, přicházejí s investicemi v řádech, o jakých se tady nikomu ani nesnilo,“ zdůraznil.

Závěrem poděkoval hokejistovi Jaromíru Jágrovi, který od jiných schytal nejednu kritiku za to, že se Zemanem do Číny jako jeho doprovod vycestoval. „Za jeho postoj, odvahu a ochotu dělat Česku dobré jméno ve světě mu jednoduše děkuji,“ řekl směrem k hokejistovi a poděkoval i Zemanovi za to, že je tam, i Pavla Nedvěda, jako ambasadory představuje. „Ukazuje tak to lepší, co v Česku máme,“ dodal Martínek na závěr. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…