Publicista vysvětlil Zemanovi, co dělá politický náměstek: Přesně to, co u vás dělal Šlouf

06.09.2014 19:25

Signatář Charty 77, bývalý poslanec a publicista Václav Žák je velmi zklamán podobou služebního zákona, jež dojednala vládní koalice s opozičními TOP 09 a ODS. Jednoznačně se ovšem postavil za politické náměstky, kteří podle něj představují důležitou součástku mezi ministry a poslaneckými kluby. Prezident Miloš Zeman, který jejich uvedení do praxe kritizuje, to podle Žáka nemůže pochopit. Údajně měl na podobné věci Miroslava Šloufa.

Publicista vysvětlil Zemanovi, co dělá politický náměstek: Přesně to, co u vás dělal Šlouf
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman

„TOP 09 a ODS se povedlo hrozbou obstrukce maximálně oslabit autonomii utváření státní správy. Těžko se divit, že vláda podlehla, když i uvnitř vládní koalice existuje nemálo poslanců přesvědčených, že profesionální úředníci jsou překážkou realizace politických cílů (čti svévole politických reprezentantů),“ začíná Žák svoji úvahu na téma služební zákon, kterou uveřejnil na blogu serveru aktuálně.cz.

Vzdělávání úředníků může být miliardový byznys

Rozhodující skutečností, která by v ideálním případě měla zabránit, aby si politici po volbách libovolně dosazovali na ministerstva osobní a stranické přátele, je podle publicisty kvalita vzdělání úředníků a přísnost jejich zkoušek. Právě ze vzdělávání úředníků se po vyškrtnutí Generálního ředitelství státní správy může údajně stát miliardový byznys.

„Je stěží myslitelné, aby jeden z náměstků ministra vnitra, který nebude mít vlastní rozpočet ani systemizaci, mohl odolávat tlaku, aby se do byznysu se vzděláváním nezapojily nejrůznější soukromé subjekty mnohdy jednostranně ideologicky zaměřené,“ míní Žák. 

Zeman měl Šloufa

Institut politických náměstků naopak disident kvituje. Jedním z klíčových úkolů ministra je totiž udržování kontaktu se svými poslaneckými kluby v Parlamentu. To ale nemůže dělat sám, protože mu to časové dispozice neumožňují. Podle Žáka to nemůže dělat ani žádný z odborných náměstků, jelikož se v poslaneckém klubu řeší interní stranické záležitosti. Ministra tak údajně zde může zastupovat jenom někdo, kdo je ze stejné politické strany.

„Jenom politici jako pan prezident, kteří byli zvyklí jednat autoritativně a klub přehlíželi, mohou podceňovat význam politických náměstků. On náměstka nepotřeboval, měl Šloufa,“ konstatuje bývalý poslanec.

Celý text Václava Žáka k přečtení ZDE

„Je naprosto vyloučeno, že by si politický náměstek česal pěšinku a točil mlýnek, protože se nudí, jak si myslí pan prezident. Nedostatečná komunikace s kluby vedla ke krizím jak ve vládách ODS, tak ČSSD. U politických náměstků je klíčové, aby zákon ukládal povinnost, že jsou ze stejné politické strany jako ministr. Jedině tak se nebude tříštit politická odpovědnost za chod ministerstva a nebude se kupčit s funkcemi. To se ale zřejmě nestane,“ smutně uzavírá Žák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…