Publicista z Aktuálně vylil špínu na Křečka a pak předložil vlastní kandidáty na ombudsmana

17.01.2020 18:45

„Možná by se měla jako nadbytečná zrušit i sama lidská práva, ne?“ napsal v komentáři pro server Aktuálně.cz publicista Martin Fendrych, jenž se zlobil na předsedu Senátu Jaroslava Kuberu (ODS), na prezidenta Miloše Zemana a na bývalého zástupce ombudsmanky Stanislava Křečka. Fendrych má za to, že situace kolem výběru nového ombudsmana ukazuje, v jaké době dnes žijeme.

Publicista z Aktuálně vylil špínu na Křečka a pak předložil vlastní kandidáty na ombudsmana
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ochránkyně lidských práv Anna Šabatová na setkání s občany ve Valašském Meziříčí

Zatímco po roce 2000 se prvním českým ombudsmanem stal uznávaný právník, který za minulého režimu hájil lidi nespravedlivě pronásledované komunistickým režimem, letos se mohlo stát, že by do funkce ombudsmanky usedla Helena Válková, právnička, která psala článek s rudým prokurátorem Urválkem, jenž neváhal posílat na smrt nebo do vězení i nevinné lidi, a která obhajovala právní institut tzv. ochranného dohledu, jejž komunistický režim zneužíval proti disidentům.

Když Helena Válková oznámila, že na ombudsmanku kandidovat nebude, prezident si jako náhradního kandidáta vybral bývalého zástupce končící ombudsmanky Anny Šabatové, jednaosmdesátiletého Stanislava Křečka.

Křeček sdílí hoaxy, staví se nad Romy, které hází sakumprásk do jednoho pytle, uprchlíky vnímá jako ‚invazi‘, zastává se obviněného Babiše,“ napsal k tomu Fendrych.

Komentátor vedle Válkové a Křečka postavil ještě předsedu Senátu Parlamentu ČR Jaroslava Kuberu (ODS).   

„Podobný postoj zastává předseda Senátu Kubera, ten by zrušil úřad ombudsmana i zmocněnkyně pro lidská práva jako nadbytečné. Ano, to je přesné, možná by se měla jako nadbytečná zrušit i sama lidská práva, ne?“ zeptal se Fendrych.

Jistou naději pro něj představuje fakt, že vedle Křečka se ombudsmanem může stát také jeden ze dvou slušných kandidátů – vládní zmocněnec u Evropského soudu pro lidská práva Vít Alexander Schorm či advokát Jan Matys.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…