Půjčujete si peníze od dětí z kolébek, zlobil se Kalousek v ČT na vládu

29.06.2014 13:35

Kalousek nevybíral daně. Tato slova opakovaně ve studiu České televize pronášel ministr financí Andrej Babiš, když proti svému předchůdci v úřadu seděl v nedělních Otázkách Václava Moravce. Díky Kalouskovi jsme prý na karuselových obchodech přišli o 48 miliard korun. Kalousek kritiku důrazně odmítl a prohlásil, že je sice připraven připravit všechny rozumné návrhy v oblasti výběru daní, ale nebezpečný ďábel bývá ukryt v detailu

Půjčujete si peníze od dětí z kolébek, zlobil se Kalousek v ČT na vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hosty pořadu OVM byli bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) hodlá ve výběru daní změnit řadu věcí. Systémovým krokem bude zavedení centrálního registru účtů a elektronický výkaz DPH. „Tady jsou organizované skupiny z celé Evropy, které nás obírají o peníze,“ rozčiloval se Babiš. Kalousek opakovaně tuto kritiku odmítal.

„Opatření na lepší výběr daní se v minulém volebním období udělala celá řada a některé kroky podpořila i opozice. Já jsem vždy šel postupnými kroky a nesliboval věci, které prakticky nelze naplnit,“ poznamenal Kalousek. A je otázka, jaké výsledky bude miít s velkou slávou oznámený zrod týmu Kobra.

Pokud se povede zavést chorvatský systém evidence tržeb, pak prý bude možné se v roce 2017 vrátit ke dvoustupňové rovině daně z přidané hodnoty, přičemž by se spodní hladina pohybovala na úrovni deseti procent. Vláda navíc chystá zrušení superhrubé mzdy a další věci, které mají pomoci občanům. „Taky jsem založil komisi pod vedením paní profesorky Vančurové, která má řešit míru zdanění práce. Dojde i na analýzu paušálů u živnostníků. Já bych chtěl zdůraznit to, že naše vláda má úplně jiný přístup k zaměstnavatelům a odborům, my s nimi otevřeně diskutujeme,“ zmínil také Babiš.

Zadlužování dětí

Kalousek na to reagoval, že je připraven podpořit jakýkoli rozumný návrh, ale ďábel bývá ukryt v detailu, takže bude záležet na konkrétních návrzích, které vláda předloží. „V zemích staré patnáctky EU nemá chorvatský model nikdo,“ podotkl Kalousek. V pořadu také zkritizoval skutečnost, že vláda odložila zavedení jednotného inkasního místa, které plánovala ještě vláda Petra Nečase. Spolu s tím by přitom přišla řada opatření, která měla České republice pomoci.

V závěru první hodiny Kalousek řekl své i k vládnímu plánu zvyšovat slevy na děti. „Zvýšení slevy na dítě je fajn za předpokladu, pokud to nepůjde na úkor vyššího deficitu. A jak to máme podpořit, když si vláda půjčuje peníze od dětí v kolébce,“ podotkl první místopředseda TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…