Půjde Pavel Bém kvůli Opencard před soud? Praha už prý má stanovisko právníků

04.04.2017 21:14

Praha má stanovisko právníků k možnosti podat žalobu na bývalého primátora Pavla Béma (ODS) kvůli kartě na MHD Opencard. O dalším postupu by vedení města mohlo rozhodnout v řádu týdnů. ČTK to sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Půjde Pavel Bém kvůli Opencard před soud? Praha už prý má stanovisko právníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-primátor Pavel Bém

O možnosti podat žalobu na Béma či bývalé radní kvůli Opencard jednali pražští radní loni v listopadu. Karta stála zhruba 1,7 miliardy korun a od loňského března ji Praha nahrazuje novou kartou nazvanou Lítačka. Bém už dříve žalobu označil za projev ztráty soudnosti.

„Včera, 3. dubna, nám advokátní kancelář zaslala návrh stanoviska k možnému podání žaloby. S tímto obsáhlým materiálem se musíme nejprve seznámit, až poté jej bude možné předložit k projednání radou města. Radní by o dalším postupu mohli jednat během několika týdnů,“ uvedl Hofman. Co konkrétně v posudku je, neuvedl.

Žaloba má vést k postihu politiků zodpovědných za kauzu Opencard. Má směřovat k vymáhání škody po někdejších pražských radních včetně Béma. Výše škody zatím není známá. Radní loni souhlasili také se žalobou na vymáhání škody po dvou bývalých úřednících magistrátu.

Bývalý primátor Bém už loni uvedl, že považuje rozhodnutí rady za projev duševního onemocnění a ztráty soudnosti. Naopak kritizoval současné vedení. Podle Béma neudělalo pro Prahu nic a zmíněné rozhodnutí je pouhý výkřik.

Kartu Opencard si v uplynulých letech vyzvedl více než milion cestujících. Projekt, který byl schválen v Bémově éře, byl opakovaně kritizován za to, že je předražený. Od loňska je Opencard nahrazována Lítačkou, jejíž náklady jsou podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) do deseti milionů korun. Opencard stále funguje, město ale už nevydává nové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…