Půlka obyvatel říká, že si nic nedělá ani z příznaků, hromoval Hamáček. Takže vláda výrazně omezila pohyb, do ulic policie a armáda

26.02.2021 22:38

Vláda vyhlásila opět nouzový stav. Od pondělí na tři týdny bude také výrazně omezen pohyb osob. Pro cesty do zaměstnání mimo okres bude potřeba například potvrzení zaměstnavatele.

Půlka obyvatel říká, že si nic nedělá ani z příznaků, hromoval Hamáček. Takže vláda výrazně omezila pohyb, do ulic policie a armáda
Foto: Screen ČT24
Popisek: Tiskovka po jednání vlády, které omezilo pohyb obyvatel

Anketa

Máte důvěru v Jana Hamáčka? (Hlasování od 25.2.2021)

16%
84%
hlasovalo: 15025 lidí

„Nouzový stav potřebujeme hlavně pro to, abychom ochránili životy občanů,“ zahájil tiskovou konferenci Andrej Babiš (ANO). Stejně jako v Poslanecké sněmovně dnes odpoledne se následně vrátil do historie a do počátku epidemie vloni v březnu.

Vyzval k tomu, aby se lidé chovali stejně jako před rokem, kdy se lidé báli pod dojmem záběrů z italského Bergama. „Pokud to neuděláme, celý svět uvidí Bergamo v Čechách. Ještě jednou nám dejte šanci a musíme společně v rámci nouzového stavu vydržet a zastavit vir a vrátit se postupně do normálu,“ apeloval Babiš.

Od pondělí na tři týdny bude výrazně omezen pohyb osob. Pro cesty do zaměstnání mimo okres bude potřeba například potvrzení zaměstnavatele. Pro cesty k lékaři a na úřady mimo okres s bydlištěm bude nutné čestné prohlášení či formulář. Nákupy budou možné jen v rámci okresu.

Vycházky a běh přes den budou od pondělí možné jen na území obce, nikoliv celého okresu. Venčení psů v noci bude možné do 500 metrů od bydliště.

„Pan premiér jasně řekl, co nám hrozí. Snažili jsme se přesvědčovat kolegy z opozice i veřejnost. Nikdo na světě nemá žádné jiné řešení, které je schopno obrátit tu křivku, než to, které tady dnes představujeme. Je to lepší než na podzim, protože máme i vakcinaci,“ navázal na premiérova slova ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ten se rozčiloval mimo jiné nad tím, že lidé – dle jeho slov polovina – říkají, že si nic nedělají ani z příznaků. Tou klíčovou prosbou tak dle něj je to, aby občané zůstali následující tři týdny doma. 

„Věřím, že už je to cílová rovinka a pak už přijde vakcinace. A že s prvními paprsky léta si všichni oddychneme a ten svět bude veselejší,“ sdělil Hamáček. Policie podle něj bude vidět více, doslova masivně. „Za účelem posílení policie nasadíme i do pěti tisíc vojáků,“ poznamenal. 

Povolené nebudou ani návštěvy příbuzných v rámci okresu, pokud nepůjde o zajištění nezbytných potřeb či nutné péče. 

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného byl schválen návrh na úplné zavření škol i dalších obchodů. Podle jeho slov také budou stoupat čísla počtu nakažených až k 20 tisícům za den. V zastavěné oblasti je nutné od 1. března nosit chirurgickou roušku, mimo zastavěnou část je možné v případě samostatného pohybu roušku sundat. V MHD, v obchodech i ve zdravotnických zařízeních bude nutné nosit respirátor. 

Ministerstvo zdravotnictví dokonce nařídilo zaměstnavatelům, aby zaměstnance ochranou dýchacích cest vybavili. V prodejnách, provozovnách či v dopravě respirátory, jinde rouškami. 

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček ve svém vstupu uvedl, že restrikce se netýkají firem v oblasti průmyslu. Testy ve firmách pak mají být povinné tehdy, bude-li jich dostatek. Maloobchod a služby jsou pak zavřené – až na výjimky, mezi něž patří obchody s potravinami, pohonnými hmotami, prodejny novin a tabáku, krmiva, prodejny brýlí, květinářství či myčky automobilů. Ostatní maloobchod přechází do fungování přes výdejní okénko.

Všechny provozovny pak automaticky spadají do programu kompenzací: týká se to kompenzací mezd v rámci Antiviru, kompenzačního bonusu i rozšířeného programu kompenzací na zaměstnance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…