Pussy Riot se dovolávají spravedlnosti ve Štrasburku

29.07.2014 9:20

Dvě členky punkrockové skupiny Pussy Riot požadují od Ruska odškodnění za své věznění. Píše o tom server Novinky.cz a odkazuje na list The Guardian. Marija Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová údajně chtějí každá 120 000 eur a k tomu 10 000 eur za soudní výlohy.

Pussy Riot se dovolávají spravedlnosti ve Štrasburku
Foto: red
Popisek: Rusko

Odškodného se obě umělkyně dožadují u štrasburského soudu. Aljchoninová s Tolokonnikovovou byly propuštěny po 21 měsících na základě prezidentské amnestie. Zatčeny a odsouzeny byly předloni za to, že v chrámu Krista Spasitele zpěvem prosily bohorodičku, ať vyžene prezidenta Vladimira Putina. Soud jim uložil trest dvou let vězení. Ruská justice podle Aljochinové a Tolokonnikovové porušila jejich práva a týrala je.

„Jejich proces v Rusku nebyl spravedlivý, a tak se ho chtějí dočkat u Evropského soudu pro lidská práva. Navíc chtějí, aby tento případ nastavil precedens a Rusové mohli veřejně hovořit o citlivých politických záležitostech, i když jejich hlas nepodporuje většina. Tento případ se především týká svobody projevu a práva na spravedlivý proces,“ citují Novinky.cz Pavla Čikova, šéfa organizace právníků hájících lidská práva Agora, která hudebnice zastupuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…