Pussy Riot ženou Rusko do Štrasburku. Kvůli zbičování od kozáků

25.05.2015 20:57

Punková kapela Pussy Riot se obrátila na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku poté, co je loni v únoru napadli násilníci v kozáckých krojích. I přestože policie dorazila včas a celý útok je nahraný na videu, ruské úřady stále nechytily pachatele. Informuje server The Moscow Times.

Pussy Riot ženou Rusko do Štrasburku. Kvůli zbičování od kozáků
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Členky skupiny Pussy Riot

Loni v únoru, během olympiády v Soči, chtěly členky Pussy Riot zazpívat posměšnou píseň „Putin Tě naučí lásku k vlasti“. Během představení na ně zaútočila skupina mužů v kozáckých krojích s bičem a pepřovým sprejem.

Na videu, které je dostupné on-line, můžete vidět skupinu kozáků, kteří se nyní považují za obránce tradičních hodnot, jak surovým způsobem rozhánějí partu děvčat v maskách, bičují je a z bezprostřední blízkosti jim stříkají sprej do očí. Členky skupiny se při tom moc nebrání a snaží se dokončit představení. Během útoku přišli k úrazu někteří aktivisté včetně jejich druhů.

Video s útokem na skupinu zde

Celý text zde

I přes veškeré důkazy a rychlý příjezd policie nikdo z útočníků nebyl obviněn ani stíhán, pouze jeden z mužů dostal pokutu za rušení veřejného pořádku, uvedl deník Vedomosti.

Nyní se pět obětí loňského útoku obrátilo na Evropský soud pro lidská práva se stížností na ruské úřady, které podle nich selhaly, co se vyšetřování útoku týká.

Pussy Riot je punková kapela a seskupení aktivistů, které brojí proti režimu Vladimira Putina. Poslední jejich velkou kauzou byl protest v moskevské katedrále, který dostal tři členky kapely do vězení.

Dvě ze tří členek však byly předčasně propuštěny během prezidentské amnestie v roce 2013, té třetí byl zmírněn trest.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…