Pusťte mě, já jsem poslanec, křičel Kalousek a probíjel se přes bariéry. Ústavní soud v tom teď udělá jasno

05.07.2017 11:02

Ústavní soud 11. července vyhlásí, jak rozhodl o návrhu na zrušení paragrafu, který umožnil uzavřít při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga Hradčanské náměstí. Incident se stal veřejně známým především díky temperamentnímu protestu předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který se pokoušel proniknout přes policejní kordon a mával při tom poslaneckou legitimací. Návrh na zrušení části zákona o pozemních komunikacích loni podala skupina senátorů poté, co se na náměstí nedostali účastníci ohlášeného protestu proti porušování lidských práv v Číně, připomíná ČTK.

Pusťte mě, já jsem poslanec, křičel Kalousek a probíjel se přes bariéry. Ústavní soud v tom teď udělá jasno
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Termín vyhlášení nálezu oznámil soud na svém webu. Paragraf obecně stanovuje způsob, jakým mají silniční úřady rozhodovat o uzavírkách. Umožňuje částečně nebo úplně uzavřít provoz na dálnicích, silnicích, místních komunikacích a veřejně přístupných účelových komunikacích. Podle senátorů je zákon příliš obecný, dostatečně nepopisuje účel, podmínky nebo meze uzavírky. Navíc prý neříká, jak mají úředníci postupovat v případě kolize dvou zájmů, například bezpečnosti a shromažďovacího práva.

Hradčanské náměstí úřad uzavřel na žádost policie právě z bezpečnostních důvodů, přestože se tam měla konat ohlášená shromáždění. Podle senátorů jde o ukázku, jak lze zákon o pozemních komunikacích zneužít k účelovému obcházení shromažďovacího zákona, což považují za protiústavní.

Po téměř 20 letech účinnosti daného ustanovení dochází k mechanickému povolování žádostí policie o uzavírky pozemních komunikací, a to bez legitimních důvodů, což je podle sdělení magistrátu běžnou praxí, stojí v senátorském návrhu, se kterým se ČTK seznámila.

Návrh připomíná podobná opatření při zasedání Mezinárodního měnového fondu v Praze v roce 2000 a později při zasedání NATO, návštěvě amerického prezidenta George W. Bushe, setkání jeho nástupce Baracka Obamy s ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem nebo při summitu Východního partnerství v roce 2014.

Čínský prezident Si Ťin-pching strávil v Praze loni v březnu tři dny. Návštěvu provázely protesty proti lidskoprávní politice Číny i potyčky. Svolavatelé protestních shromáždění na Hradčanském náměstí včetně bývalého místopředsedy vlády Martina Bursíka se bránili také správní žalobou, ale neuspěli. Poté podali kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…