Půta: Chceme se od TOP 09 osamostatnit, ale až za čas

23.10.2014 12:59

Hnutí Starostové a nezávislí se nechystá vypovídat smlouvu o spolupráci s TOP 09, ale v krajských volbách, které proběhnou za dva roky, i v příštích sněmovních volbách by chtělo kandidovat samostatně. V rozhovoru s Martinem Veselovským to v internetové televizi DVtv uvedl hejtman Libereckého kraje a předseda hnutí STAN Martin Půta.

Půta: Chceme se od TOP 09 osamostatnit, ale až za čas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Půta

O spojení se stranou TOP 09 uvedl, že je funkční. Jako příklad prospěšnosti vzájemné spolupráce uvedl, že se poslancům zvoleným za TOP 09 a STAN podařilo prosadit změnu rozpočtového určení daní. O tom, kam se bude hnutí ubírat, se prý rozhodne po krajských volbách.

Veselovský připomněl výrok prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který k tomu, že v komunálních volbách kandidovali zvlášť TOP 09 a zvlášť STAN, uvedl: „My jsme ideově zakotvená konzervativní strana, zatímco v některých krajích jsou zástupci STAN levicoví populisté, kteří jistě také najdou své publikum.“

Kalouskova slova veřejně nekomentuji, ale taková vyjádření do politiky nepatří

Na výzvu moderátora, aby na Kalouskova slova nějak reagoval, Půta uvedl, že „komentáře prvního místopředsedy TOP 09 zásadně veřejně nekomentuje,“ později ale k tomu dodal, že v Libereckém kraji nezná levicového populistu, který by za STAN kandidoval. Nepřímo ale Kalouska kritizoval i tím, že „taková vyjádření do politiky nepatří, člověk by měl hledat chyby především sám u sebe“. Půta také uvedl, že tento Kalouskův výrok mohl směřovat dovnitř TOP 09, v níž je řada odpůrců spolupráce s hnutím STAN.

Půta přiznal, že na to, aby STAN mohl kandidovat do sněmovny samostatně, potřebuje ještě nějaký čas. Na začátek prosince chystá programovou konferenci, kde by se měl začít sestavovat politický program STAN, který by měl být hotov na podzim příštího roku.

O tom, zda STAN bude skutečně kandidovat v parlamentních volbách samostatně, se bude rozhodovat až po krajských volbách. Bude to prý záviset na tom, jestli bude mít tento krok podporu mezi členy STAN. Půta také uvedl, že každý ze stávajících spojenců oslovuje jiného voliče. Zatímco STAN je silné hnutí ve venkovských oblastech, TOP 09 oslovuje spíše voliče ve velkých městech. Proto prý bude tendence stavět samostatné kandidátky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…