Putin: My homosexuálům nic nezakazujeme, jen před nimi chráníme mládež. USA žijí v iluzi, že se ubrání, není to ale pravda

21.06.2017 6:40

Druhý díl seriálu Svět podle Putina (The Putin Interviews) se věnoval názorům ruského prezidenta Vladimira Putina na LGBT komunitu, KGB, bývalého pracovníka tajných služeb Edwarda Snowdena i na soužití s muslimy. Rozhovor Olivera Stonea s ruskou hlavou státu byl natočen mezi červencem 2015 a únorem 2017.

Putin: My homosexuálům nic nezakazujeme, jen před nimi chráníme mládež. USA žijí v iluzi, že se ubrání, není to ale pravda
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

První téma rozhovoru se stočilo k smlouvě s ABM, kterou se Spojené státy rozhodly v roce 2001 vypovědět. Jak Putin uvedl, smlouva byla základem mezinárodní bezpečnosti. „Nejdřív mě prezident Clinton přemlouval, abych odstoupení USA od této smlouvy podpořil. Totéž pak dělal prezident Bush. Navrhli jsme, abychom pracovali na systému protiraketové obrany společně: USA, Rusko i Evropa. Naši partneři tento návrh odmítli,“ řekl s tím, že však nadále budovali útočné raketové systémy. Tvrdili, že tyto systémy se nebudovaly proti Rusku. 

„Pro nás, pro Rusko, to znamená dvě hrozby: umístění těchto protiraketových systémů v blízkosti našich hranic. Další hrozbou je to, že odpalovací zařízení těchto protiraketových systémů mohou být během několika hodin transformována pro potřeby útočných komplexů,“ míní Putin. Území Ruska by dle něj mohlo být těmito systémy obklíčeno. Považuje to za strategickou chybu partnerů. „Na vše Rusko přiměřeně odpoví. Naše odpověď bude možná trochu hrubá, ale efektivní,“ řekl. 

Video najdete ZDE.

V roce 2015 Putin uvedl, že by protiraketový štít území USA neubránil. „Vnímám to jako určité nebezpečí vytvoření iluzí o existující obraně. A to by mohlo vést k agresivnějšímu chování. Proto jsme navrhovali společný vývoj systémů protiraketové obrany,“ sdělil Putin. 

Své pak Putin řekl k LGBT komunitě. „U nás neexistují žádná omezení ani pronásledování na základě pohlaví. Navíc mnoho lidí se hlásí k netradiční sexuální orientaci a my s nimi komunikujeme. Nemáme zavedena žádná omezení,“ řekl Putin. Existuje podle něj jen zákon zakazující propagaci homosexuality mezi nezletilými. „Logika zákona je v tom, že je třeba dát dětem možnost v klidu vyrůst. A až vyrostou, ať se sami rozhodnou,“ zmínil jasně.

Stone podotkl, že v Rusku je silná tradice „machismu“. „Ale u nás není taková situace jako v některých muslimských zemích, kde za homosexualitu hrozí trest smrti. V podstatě naše společnost je dost liberální. Nemáme zavedena žádná omezení,“ zareagoval Putin. Jeho cílem je podporovat rodinu, neboť manželé stejného pohlaví neporodí děti. „Ovšem nikdo ale neříká, že je třeba někoho pronásledovat,“ sdělil. Je také pro to, aby dítě vyrůstalo v tradční rodině, nikoliv adoptováno dvěma osobami stejného pohlaví. 

„Proč jste v roce 2001 souhlasil s americkým vojenským zásahem ve střední Asii?“ zeptal se pak Stone Putina. „Předpokládal jsem, že máme co do činění se společnou hrozbou, s terorismem pocházejícím z Afghánistánu,“ odvětil Putin. Prezident USA mu navíc slíbil, že tam nezůstanou věčně. 

A řeč byla i o oranžové revoluci na Ukrajině v roce 2004. „Pokračovali jsme s ukrajinskou vládou ve spolupráci,“ popsal vládu prezidenta Juščenka a Julije Tymošenkové. „Ale jejich politika nevyhovovala ukrajinskému lidu,“ sdělil Putin. 

Ruská hlava státu se také pozastavila nad tím, proti komu se rozšiřuje NATO. „K zajištění bezepčnosti některých států, které se cítí ohroženy, není třeba NATO rozšiřovat,“ řekl. Rozčílil se i nad tím, že se v Evropě nadále rozšiřuje program protiraketové obrany. „Proti komu? Nějak na to reagovat musíme,“ sdělil. 

Došlo i na otázku špehování. „USA své tajné služby obrovsky finančně sponzorují. To my si dovolit nemůžeme. Máme určitou nechuť, po desetiletích sovětské éry, aby tajné služby byly všemocné,“ sdělil. A přešlo se na otázku muslimů, kdy Putin vyvrátil, že by se shromažďovaly údaje z komunikace muslimů.

A co postava Edwarda Snowdena, jemuž Putin udělil azyl. „Naše vztahy s USA se zhoršovaly kvůli tomu, že Spojené státy podporovaly teroristické skupiny na Kavkaze. V našich bilaterálních vztazích to byl vždy problém. Takže i bez Snowdena bylo v našich vztazích mnoho problémů,“ řekl.

První kontakt se Snowdenem podle něj proběhl ještě v Číně. „Tehdy mi bylo řečeno, že je to člověk, který chce bojovat za lidská práva a proti jejich porušování. Je třeba říct, že pan Snowden nám nepředával informace, ale chtěl společně bojovat, za což je třeba si ho vážit,“ uvedl s tím, že oni na něco takového nebyli připraveni. „Řekl jsem mu, že není na správné adrese,“ podotkl. „A on prostě odešel a zmizel. Později mě informovali, že pan Snowden je v letadle směřujícím do Moskvy, kde má přestoupit do jiného letadla a odletět dále do Latinské Ameriky,“ sděll Putin. „Pak se ukázalo, že země, kam letěl, ho nejspíše nepřijmou a že se tyto informace dostaly do médií. Bylo zřejmé, že ho nenechají někam doletět,“ dodal. Nějakou dobu pak Snowden přečkal v traznzitní zóně a poté mu Rusko poskytlo dočasný azyl. „Americká strana požádala o jeho vydání, ale to jsme pochopitelně nemohli udělat,“ sdělil s tím, že nikdy nebyla uzavřena smlouva o vydávání zločinců. „USA nám nikdy nevydaly žádné zločince, kterým poskytly azyl,“ řekl.

„Jako bývalý agent KGB musíte určitě do morku kostí nenávidět, co Snowden udělal,“ poznamenal Stone. „Snowden není zrádce. Nezradil zájmy své země. Nepředal jinému státu žádné informace, které by mohly poškodit zájmy jeho národa. Vše, co dělá, dělá veřejně,“ řekl Putin. 

„Souhlasíte s tím, co udělal?“ zeptal se Stone. „Ne,“ zareagoval jasně Putin. „Pokud se mu něco v jeho práci nelíbilo, měl prostě odejít. Ale on zašel dál. Je to jeho právo. Pokud se ptáte mne, zda je to správně nebo ne, tak dle mého názoru ne,“ řekl. 

„Takže neměl nic prozrazovat a měl ze služby odejít jako pan Putin, když odešel z KGB?“ zeptal se ještě Stone. „Nejspíš ano. Nepřemýšlel jsem nad tím, ale asi ano. Rezignoval jsem, protože jsem nesouhlasil s kroky, které přijala vláda a s pokusem o státní převrat. Nechtěl jsem tehdy v tajných službách zůstat,“ podotkl a dodal, že však NSA zašla ve svých krocích opravdu daleko. Snowden je podle něj velice statečný člověk. 

Závěrečné záběry patřily pravoslavnému náboženství a tradicím pravoslavné církve, rodině prezidenta Vladimira Putina i jeho lásce ke koním. Rusko je pak podle něj mnohonáboženská a mnohonárodnostní země, kde se kultura vzájemných vztahů vyvíjela tisíce let. „Poměrně snadno budeme schopnit překonat problémy mezietnických a mezireligiózních vztahů,“ začal s vysvětlováním, jak je to s demokracií v jeho zemi. „Společnost a stát se jako každý živý organismus musí vyvíjet postupně. To je normální proces vývoje,“ řekl a odmítl, že by stát kontroloval média. Jednoduchý je podle něj i proces zaregistrovat politickou stranu. Závěrem pak odmítl, že by Rusko zasahovalo do politických procesů v jiných zemích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…