Putin: Rusko má v plánu postavit v Indii jaderné reaktory

25.12.2015 8:30

Rusko plánuje v Indii postavit v následujících dvaceti letech přinejmenším šest nových jaderných reaktorů. Po setkání s indickým premiérem Naréndrou Módím to dnes v Moskvě podle agentury Reuters řekl ruský prezident Vladimir Putin. Moskva a Dillí podle něj úspěšně spolupracují i na vývoji nadzvukové střely Brahmos. Chystají se proto spolu vyvinout i nový typ stíhaček a transportních letadel. Tématem dnešních rozhovorů byla zejména obranná, jaderná a energetická spolupráce.

Putin: Rusko má v plánu postavit v Indii jaderné reaktory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Indický premiér Módí už před jednáním s Putinem označil Ruskou federaci za spolehlivého přítele. Putin zase řekl, že Módího návštěva je výborně načasovaná a umožní oběma zemím v rámci lepší spolupráce sjednotit si čas na svých hodinkách.

„Je mi potěšením poznamenat a jsem za to rád, že stále a rozhodně rozvíjíme privilegované partnerství mezi Indií a Ruskem,“ řekl Putin v úvodu schůzky s indickým premiérem. Dodal, že bilaterální vztahy se rozvíjejí všemi směry, mimo jiné v mezinárodní politické sféře, v ekonomice či v humanitární oblasti.

Řada záležitostí podle Putina vyžaduje zvláštní přístup, obzvláště pak prý dnes v době ekonomických výzev. Proto přichází Módího cesta do Ruska ve správný čas. Módí k tomu řekl, že Moskva je spolehlivým přítelem, který vždy stál po boku Indie. Rusko a Indie mají blízké vztahy již od dob studené války, kdy byla Moskva klíčovým spojencem Dillí a jeho hlavním dodavatelem zbraní.

S Putinem se indický premiér sešel již ve středu na soukromé večeři. Indičtí představitelé už před schůzkou naznačovali, že výsledkem jednání budou nové zbrojařské kontrakty a společné výrobní projekty.

Ruský prezident vyjádřil velkou podporu snaze Indie o získání křesla stálého člena Rady bezpečnosti OSN. Ocenil zejména indickou „vyváženou a zodpovědnou zahraniční politiku“. Obchodní výměna mezi Indií a Ruskem se v roce 2014 pohybovala pod 10 miliardami dolarů, letos ještě o 14 procent poklesla. Podle Putina je na vině pokles ceny ropy. Obě země by podle něj měly rozvíjet ještě užší průmyslovou spolupráci.

reklama

autor: čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…