Putin Rusům nasliboval, jak budou velcí a v tom je celý problém. Takto na ČT pohovořil mladý lidovecký poslanec

23.06.2015 19:52

Předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík se v České televizi ostře pustil do Ruska a prezidenta Ruské federace Vladimira Putina, který prý svým občanům slibuje nebezpečné věci. Rusko prý rozpoutalo krizi, vyhrocuje situaci a my na to musíme reagovat. Musíme ale řešit také otázku uprchlíků, protože bychom jednak měli lidem pomáhat a jednak bychom také mohli nějaké potřebovat. Jenže...

Putin Rusům nasliboval, jak budou velcí a v tom je celý problém. Takto na ČT pohovořil mladý lidovecký poslanec
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ondřej Benešík

Místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík v úterním Interview ČT24 konstatoval, že Evropa si z velké části dokáže zajistit svou bezpečnost, ale některé evropské státy mají obavy z toho, co se děje v Rusku, a žádají Spojené státy o umístění jejich jednotek na svém území. „Zdůrazňuji, že šlo o reakci na žádosti, nejde o žádnou okupaci,“ zdůraznil host.

Putin slíbil cosi nebezpečného

„My si musíme uvědomit, že ten, kdo dlouhodobě vyhrocuje situaci, je Ruská federace, my jsme to nebezpečí nezpůsobili, my jen reagujeme... A my prostě nesmíme ukazovat slabost, že se někoho bojíme,“ pokračoval. Vzpomněl přitom slov Václava Havla, že ruský problém spočívá v tom, že tento stát neví, kde začíná a končí. A má podle všeho strach ze svých menších sousedů. Ale ani my se nesmíme nechat zastrašit ruským medvědem.

Kritická slova z poslancových úst zazněla i na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle hosta je to sice silný lídr, ale jedna věc se mu nedaří. „On slibuje svému národu, že bude větší až největší, což je podle mého názoru chyba,“ řekl jasně místopředseda křesťanských demokratů.

Ten má navíc za to, že protiruské sankce plní svou roli. Kdyby Kreml nebolely, nevolal by po jejich zrušení.  V tom se Benešík rozchází s prezidentem Zemanem, který také volá po jejich konci. Rusko by si prý mělo především uvědomit, že nelze donekonečna tvrdit, že benzinová pumpa může být státem. Ruská ekonomika žije především z vývozu surovin, a to z ekonomického pohledu není to nejlepší.

Budeme potřebovat i ekonomické uprchlíky, ale...

„Ale v řadě věcí se vláda s panem prezidentem shoduje,“ např. v pohledu na uprchlíky. „Já bych tady nerad pana prezidenta jen kritizoval,“ zaznělo od Benešíka, který se počítá mezi odpůrce kvót pro uprchlíky, protože běženci nebudou zůstávat tam, kde jim bude určeno, budou chtít jít dál, ale to by v konečném důsledku mohlo znamenat, že státy znovu začnou chránit své hranice a zhroutí se Schengen.

K tomu by nemuselo dojít, kdyby nám nebyla solidarita diktována z Evropské komise. Uprchlíkům prý rozhodně máme pomoci, ekonomickým uprchlíkům nikoli. Přesněji řečeno, budeme potřebovat i ekonomické migranty, protože Češi vymírají, ale u ekonomických migrantů musíme jasně říci, koho chceme a koho v žádném případě nepřijmeme.

V závěru řekl pár slov k novele zákona o pojišťovnictví, kde zuří ostrý spor mezi ČSSD a ANO, resp. mezi ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a Ladislavem Šinclem (ČSSD). Aby se tuto roztržku podařilo zmírnit, KDU-ČSL chce partnerům navrhnout dočasné stažení tohoto zákona ze sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…