Putin a Obama se možná o víkendu opět setkají

14.11.2014 21:16

Zítra začíná v australském Brisbane dvoudenní summit G20. Klíčoví světoví vůdci se tak setkají jen pár dní poté, co se zúčastnili summitu APEC v Pekingu. Řešit se vedle eboly, Islámského státu a krize na Ukrajině budou také klimatické změny či finanční regulace.

Putin a Obama se možná o víkendu opět setkají
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

V Brisbane už jsou přítomní téměř všichni státníci zastupující dvacet nejvyspělejších zemí světa. Na místě jsou již i ruský prezident Vladimir Putin, německá kancléřka Angela Merkelová či čínský prezident Si Ťin-pching. Mezitím se ve městě schyluje k protestům, které provázejí prakticky každý summit G20. Jeden z nich již proběhl dnes časně zrána. Organizovali jej Tibeťané žijící v Austrálii, a chtěli tak upozornit na to, že Čína porušuje lidská práva v jejich domovské zemi. Po deseti minutách však byl za nezájmu kolemjdoucích ukončen.

Více pozornosti si získala skupinka aktivistů, kteří byli oblečeni jen do plavek a na hlavách měli nasazené masky zobrazující světové lídry. Na trávníku tak byli k vidění Barack Obama, Angela Merkelová či David Cameron. Tento protestní happening organizovala skupina Oxfam, která dlouhodobě apeluje na členské státy G20, aby důrazněji řešily světovou chudobu. Podle vyjádření policie zatím protesty probíhají pokojně a nikdo z demonstrantů nebyl zatčen. Policie doposud podle deníku Brisbane zadržela pouze jednoho muže, který prostřednictvím sociálních sítí vyhrožoval americkému prezidentu Obamovi.

Na summitu G20 se neočekává žádný zásadní průlom v jednáních mezi Spojenými státy a Ruskem týkajících se krize na Ukrajině. Administrativy obou prezidentů předem avizovaly, že v plánu není žádná oficiální schůzka. Na nedávno skončeném summitu APEC se však oba prezidenti setkali alespoň nefomálně v přestávkách mezi diskuzními bloky.

Barack Obama v každém případě předem avizoval, že Spojené státy v příštích čtyřech letech pošlou do společného fondu určeného na pomoc chudým zemím v boji proti klimatickým změnám minimálně 2,5 miliardy dolarů. Zatímco premiér hostitelské země summitu Tony Abbott se nechal slyšet, že Austrálie podobný závazek přijmout nehodlá. Podle britského deníku The Guardian však konečné rozhodnutí nebylo v tomto směru učiněno a mezi Obamou a Abbottem ještě může dojít ke shodě.

Vedle boje proti klimatickým změnám bude hlavním tématem letošního summitu G20 také finanční regulace a zvyšování růstu ekonomiky. Konkrétně se bude v rámci protikorupční politiky skupiny G20 jednat o zavedení opatření omezujícím daňově úniky, automatickém sdílení daňových informací a nastolení větší transparentnosti v oblasti plateb. Očekává se rovněž uzavření dohody o vytvoření vnitrostátních registrů skutečných vlastníků společností.

K setkání světových vůdců však upínají pozornost nejenom státy rozvojového světa, aktivisté a média. Své si od summitu G20 v Brisbane slibují i zdejší obchodníci. Především kreativita provozovatelů restaurací a barů nezná mezí. Zbrusu nová jídla a nápoje ve svých názvech nejvíce odkazují na amerického a ruského prezidenta. Návštěvníci třetího největšího australského města mohou dle informací deníku Brisbane Times v průběhu tohoto víkendu ochutnat např. Obama burger či burger „zlého Vlada“.

Inspiraci v summitu G20 našel i pivovar Bacchus, který pořádá od pátku do neděle pivní festival. Nabízet na něm bude pro tuto příležitost speciálně uvařených dvacet piv, z nichž každé svým názvem i složením odkazuje na jeden členský stát G20. Evropskou unii tak bude na festivalu „reprezentovat“ pěnivý mok nazvaný v angličtině Beerocracy Euro Lager, jenž posměšně odkazuje na kritizovanou bruselskou byrokracii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…