Putin a Sputnik. Pavel Černocký, dnešní čert všech kaváren, opět vyvolá rozruch

21.03.2021 8:04

„Z boje o zdraví národa se stává nechutný boj o politickou prestiž a zájmy. Zájmy EU jsou přece nad zdravím občanů,“ nešetří sarkasmem publicista Pavel Černocký, který se aktuálně dostal do druhého kola ve volbě nových radních ČT (text pro ParlamentníListy.cz vznikal těsně předtím). Dohady kolem léků na covid-19 označuje možná budoucí radní za „ještě skandálnější“ než to, co se děje kolem vakcín. „Zbabělí ministři ‚mají strach‘ z léků používaných celá léta – bez vedlejších rizik!“ žasne. Promluvil i o ruské vakcíně s tím, že nevěří, že by Putin bych ochotný zničit zdraví vlastního národa. Při té příležitosti se zamýšlí na tím, „kdo je vlastně ruský prezident Vladimir Putin“, přibližuje čtenářům ParlamentníchListů.cz jeho kariéru od roku 1975 a pokládá otázku, jak svého prezidenta vnímají obyvatelé Ruské federace. Mluví také o EU a „šplhavcích“ v našich médiích.

Putin a Sputnik. Pavel Černocký, dnešní čert všech kaváren, opět vyvolá rozruch
Foto: archiv P. Černocký
Popisek: Pavel Černocký

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

Vakcíny? Viditelně politické důvody…

„Z boje o zdraví národa se stává nechutný boj o politickou prestiž a zájmy. EMA schválila americké vakcíny Pfizer a Moderna, plus britskou AstraZeneku. Řada lidí má ovšem o jejich účincích své pochyby. Maďarsko a řada dalších států akceptuje ruský Sputnik V, ale i čínskou vakcínu. Naši ministři zdravotnictví ale mají z viditelně politických důvodů s ruskou a čínskou vakcínou problém,“ říká Pavel Černocký a naštvaně poukazuje. „Zájmy EU jsou přece nad zdravím občanů. To samé se týká léků na covid-19, a to je ještě skandálnější. Zbabělí ministři ‚mají strach‘ z léků používaných celá léta – bez vedlejších rizik! A že jich je prověřených a volně prodejných tucet,“ podotýká Černocký a dodává.

„Objevil se i absurdní argument, že ruský Sputnik je jakousi hybridní zbraní toho ničemy Putina. Kdo to vlastně je, ten zločinec Putin, který nás chce ovládnout a pohltit?“ ptá se s nadsázkou publicista a pokračuje.

Postavil se rozlícenému davu, který chtěl vypálit budovu KGB

„Démon, anebo snad anděl spásy? Jak pro koho… zkusme se ale na něj podívat bez předsudků daných vlastním politickým přesvědčením. Tedy, držme se známých faktů,“ říká na úvod publicista a pokračuje.

„V roce 1968 bylo Putinovi šestnáct, a tak zřejmě s invazí do ČSSR nemohl mít nic společného. Univerzitní studia ukončil v roce 1975 a už tehdy byl členem KGB, svoji budoucnost tehdy viděl jako voják, zpravodajec. V letech 1985 až 1990 působil jako důstojník v centrále KGB v Drážďanech. Během pádu režimu v NDR se tehdy sedmatřicetiletý Putin jako jediný odvážně postavil rozlícenému davu, který chtěl budovu KGB vypálit, a klidně jim vysvětlil, že to není dobrý nápad. Budova je totiž, stejně jako velvyslanectví, výsostným majetkem jiné země. V roce 1991 opustil na vlastní žádost KGB a vystoupil z KSSS a začal pracovat pro leningradskou radnici, kterou vedl po roce 1991 první demokraticky zvolený starosta Petrohradu Sobčak. Během pokusu o puč proti Gorbačovovi v roce 1991 se Putin postavil na Sobčakovu a Jelcinovu stranu, což mu po potlačení puče významně pomohlo v jeho další kariéře. 25. července 1998 byl jmenován šéfem ruské bezpečnostní služby FSB (nástupkyně KGB), v jejímž čele stál asi rok do srpna 1999. Do obecného povědomí vstoupil svým nekompromisním postojem v boji s čečenskými islamisty,“ popisuje kariéru současného ruského prezidenta publicista a dodává.

„V roce 1999 se stal Putin premiérem ve vládě opilce Jelcina. Po jeho smrti převzal úřad a po demokratických volbách se stal 26. března 2000 prezidentem Ruska. Úřad zastává dodnes.“

EU potřebuje, stejně jako každý režim, nějakého „společného nepřítele“. A jak to vidí Rusové?

„Co si o Putinovi myslet, jak ho hodnotit? Samozřejmě i u nás najdeme celou řadu zarytých ‚antikomunistů‘, jejichž myšlení zamrzlo v roce 1968, ale i novopečených progresivistů, liberálů oddaných myšlence jednotné EU, pro které je vše spojené s Ruskem od ďábla. Evropská unie potřebuje, stejně jako každý režim, nějakého ‚společného nepřítele‘,“ pokračuje dál publicista a zamýšlí se.

„Jak ale Putina vnímají Rusové, přesněji řečeno obyvatelé Ruské federace? Většina našich médií, ovládaných zahraničními i tuzemskými multimilionáři a eurosocialisty, se nás snaží přesvědčit o síle ruské opozice, Navalného a spol. Realita je ovšem taková, že vliv opozice je naprosto marginální. Jen v jednotkách procent. Velká většina obyvatel je velmi spokojená s tím, že se Putinovi podařilo zastavit ekonomický propad a výrazně plošně zvýšit životní úroveň,“ vysvětluje Černocký.

EU a šplhavci v našich médiích… a zásadní názorová změna? Proč ne.

„EU a šplhavci v našich médiích se pokoušejí vylíčit Putina jako jakéhosi diktátora a agresora. Typickou ukázkou je kauza ‚Krym‘. Na Rusko uvalila EU ekonomické sankce. Jaká ale byla realita? V době ‚anexe‘ žila na Krymu velká většina etnických Rusů, kteří nenáviděli ukrajinský režim a přáli si být součástí Ruska. Své přání potvrdili v referendu, na které měli zákonné právo. Průzkum veřejného mínění z roku 2015 potvrdil, že velká většina obyvatel Krymu si připojení k Rusku opravdu přála,“ krčí rameny publicista a podotýká.

„Putin – ze Šavla Pavel? No, proč ne. Každý inteligentní člověk přece prochází během života názorovými poznáními a změnami. U nás přece prošli zásadní názorovou změnou třeba Pithart, Rychetský, Petránek, ale i premiér Babiš a celá řada dalších bývalých komunistů. Jen hlupák své názory celý život nikdy nemění. Tempora mores…“

Zamyšlení nad ruským prezidentem pak ukončuje slovy. „Ať se to někomu líbí, anebo ne, Putin je velmi oblíbeným prezidentem Ruské federace a má masovou podporu voličů. Punktum…“

Na závěr se pak ještě krátce vrací k očkování, konkrétně k ruské vakcíně. „Zpět k ruské vakcíně Sputnik a dalším slibným vakcínám vyvinutým v ruských zkušených, prověřených laboratořích. Mohu uvěřit lecčemu, ale odmítám ‚skousnout‘ podezření, že by snad byl Putin ochotný riskovat možnost, že Sputnikem zničí zdraví svého vlastního národa. Asi také nelze přehlédnout, že o ruskou vakcínu Sputnik už má dnes zájem 41 států po celém světě. Rusko také prý už oznámilo, že podepsalo dohodu na výrobu Sputniku V s Německem. Nejsme tedy tak trochu ‚papežštější než sám papež‘?“ ptá se Pavel Černocký.


reklama

autor: David Hora

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…