Putin blahopřál vůdcům bývalých sovětských republik. Vynechal ale Ukrajinu a Gruzii

08.05.2015 16:49

V souvislosti se 70. výročím porážky německého nacismu blahopřál dnes ruský prezident Vladimir Putin vedoucím představitelům bývalých sovětských republik. Ovšem s výjimkou Ukrajiny a Gruzie. U těchto dvou nepřátelsky naladěných zemí blahopřání omezil na jejich lid. A vůbec se nezmínil o třech pobaltských republikách, které jsou už členy Evropské unie a NATO.

Putin blahopřál vůdcům bývalých sovětských republik. Vynechal ale Ukrajinu a Gruzii
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

"Prezident Ruské federace pozdravil vedoucí představitele Arménie, Ázerbájdžánu, Běloruska, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Moldavska, Tádžikistánu, Turkmenistánu, Uzbekistánu, Abcházie a Jižní Osetie, jakož i občany Gruzie a Ukrajiny u příležitosti 70. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce," sděluje se v prohlášení, které vydal Kreml.

"Toto velké vítězství je společné vlastnictví nedozírné hodnoty našich národů, které bok po boku bojovaly proti krutému nepříteli. A dnes je naší povinností chránit památku padlých hrdinů, pečovat o válečné veterány, nedopustit opakování tragických událostí minulosti," citovala agentura TASS z Putinova prohlášení.

Rozdílné datum oslav je způsobeno časovým posunem

Hlavní oslavy konce druhé světové války se v Rusku uskuteční až v sobotu, na rozdíl od západních zemí, kde se slaví už 8. května. Dnes se k nim poprvé přidala i Ukrajina. Za tento rozdíl může časový posun – dohoda o kapitulaci Německa byla podepsána v Berlíně 8. května 1945 před půlnocí, tedy v době, kdy už v Moskvě bylo po půlnoci 9. května.

Ve slavnostně vyzdobené Moskvě se v sobotu dopoledne mimo jiné uskuteční na Rudém náměstí velkolepá vojenská přehlídka, kde by ruská armáda měla předvést i některé své nejmodernější zbraně, včetně tanku T-14 Armata.

Dnes večer přiletí do Moskvy také Zeman

Vedoucí západní představitelé ale ruské oslavy konce války s vojenskou přehlídkou vesměs bojkotují kvůli negativní úloze Ruska v konfliktu na východě Ukrajiny. Podle přesvědčení Kyjeva a Západu tam Moskva vojensky podporuje proruské separatisty.

Do ruské metropole má dnes večer přiletět český prezident Miloš Zeman, který svým rozhodnutím zavítat do Moskvy vyvolal rozpaky v Evropské unii a nespokojenost většiny české veřejnosti. Prezident ale následně prohlásil, že nebude přihlížet přehlídce na Rudém náměstí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…