Putin bude respektovat "jakýkoli" výsledek ukrajinských voleb

24.05.2014 16:01

Ruský prezident Vladimir Putin je připraven respektovat "jakoukoli volbu" ukrajinského lidu. Šéf Kremlu to prohlásil na hospodářském fóru v Petrohradě v souvislosti s volbami ukrajinského prezidenta, jejichž první kolo se uskuteční v neděli. Prezidentským volbám ale podle Putinova názoru mělo předcházet referendum o změnách v ukrajinské ústavě.

Putin bude respektovat "jakýkoli" výsledek ukrajinských voleb
Foto: RussianMind
Popisek: Staronový ruský prezident Vladimir Putin

"Budeme každopádně respektovat volbu ukrajinského lidu a budeme spolupracovat s orgány vytvořenými na základě těchto voleb," řekl Putin novinářům. Moskva má podle ruského prezidenta zájem na vytvoření předpokladů pro stabilizaci situace na Ukrajině a na reformě ukrajinské ústavy. Ta by podle kyjevského parlamentu měla zakotvit výraznou decentralizaci státní správy a zajistit nový status pro užívání ruštiny.

Ruský prezident se pozastavil nad tlakem, jemuž je ruský státní monopol Gazprom vystaven ohledně výše ceny zemního plynu pro Ukrajinu. Po únorovém svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče Gazprom cenu plynu téměř zdvojnásobil. "Proč bychom cenu plynu pro Ukrajinu měli snižovat? Nic takového v kontraktu není a smlouvy by se měly dodržovat," poznamenal Putin.

Celkový dluh Ukrajiny za plyn přesahuje částku 3,5 miliardy dolarů

Rusko je nicméně ochotno s Kyjevem jednat o harmonogramu splácení ukrajinského dluhu za minulé plynové dodávky. Moskva podle šéfa Kremlu bude k takovým jednáním přistupovat "konstruktivně". Celkový dluh Ukrajiny za odběr plynu v současnosti podle Gazpromu přesahuje částku 3,5 miliardy dolarů (asi 70 miliard Kč).

Putin oznámil, že počátkem června navštíví západní Evropu, poprvé od začátku ukrajinské krize. Ve Francii se zúčastní oslav 70. výročí vylodění spojeneckých vojsk v Normandii. Zájem o setkání s ruským prezidentem prý v této souvislosti projevil francouzský prezident François Hollande a Putin "je připraven" se s ním sejít.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…