Putin chce destabilizovat Německo a teď objevil novou fintu, píší známé noviny. Politici od nich raději dávají ruce pryč

31.05.2016 16:48

Počet Rusů žádajících o azyl v Německu se dramaticky zvýšil. Podle autora článku, který zveřejnil německý deník Die Welt, se nedá vyloučit, že za tím vším stojí prezident Putin, který se podobnými kroky snaží Německo destabilizovat. Členové německé vlády se ovšem od takového názoru distancují.

Putin chce destabilizovat Německo a teď objevil novou fintu, píší známé noviny. Politici od nich raději dávají ruce pryč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německo, jak jej možná neznáte

Zpráva o Putinovi a jeho možném zapojení do „spiknutí proti Německu“ se objevila na titulní straně pondělního vydání „Die Welt“. Podle jejího autora stojí právě Kreml za nedávným dramatickým nárůstem ruských žadatelů o azyl v Německu, konkrétně se má pak jednat zejména o lidi přicházející z Čečenska.

Autor článku uvádí, že mezi nově příchozími do Německa je i mnoho salafistů, kteří pocházejí právě z této kavkazské republiky. Článek se opírá o vyjádření nejmenovaného bezpečnostního experta, který říká, že Moskva pozorně monitoruje migrační krizi v Evropě a zejména pak v Německu, kde se již začíná „mezi jeho obyvateli objevovat jistá nervozita“. Právě toho se údajně snaží Putin využít.

Nedlouho po zveřejnění článku se k jeho obsahu vyjádřil mluvčí německé vlády, který jej popsal jako „novinářskou spekulaci, se kterou německá vláda nemá nic společného“, cituje jeho slova Deutsche Welle.

Tiskový mluvčí německého ministerstva vnitra Tobias Plate na druhou stranu potvrdil správnost čísel, která byla v článku prezentována. Z těch Rusů, kteří mezi lednem a květnem letošního roku přišli do Německa, 80 % skutečně pochází z Čečenska, uvedl. Rusko je momentálně pátou nejčastější zemí původu nově přicházejících migrantů. Před ním je jen Sýrie, Afghánistán, Írán a Irák.

Pravdou ovšem zůstává, že relativně malý počet Čečenců dostane v Německu azyl. „Jen okolo šesti procent žadatelů z této oblasti je nakonec vyhověno,“ píše DW. Podle evropskounijních pravidel mají žadatelé o azyl povinnost podat žádost v zemi „prvního příjezdu“. Pro většinu lidí přicházejících z Čečenska je to Polsko.

Obecně vlny migrantů přicházejících z Ruska do Německa nepředstavují žádný nový jev. Stejně tak je pravdou, že mnoho z nich přichází z oblasti severního Kavkazu. Mimo Čečensko jich mnoho přichází i z Dagestánu. „Velmi často jsou tito lidé těžce nemocní: mají rakovinu, HIV nebo hepatitidu,“ uvádí Deutsche Welle.

Velký nárůst v počtu migrantů přicházejících z této oblasti do Německa byl údajně zaznamenán již před dvěma lety. Tehdy měl být náhlý zájem o život v Německu zapříčiněn kolující pověstí o tom, že německá vláda migrantům přiděluje domy a malé pozemky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…