Putin dnes nařídil zahájit na severu Ruska rozsáhlé vojenské cvičení

16.03.2015 10:40

Ruská severní flotila byla uvedena do stavu nejvyšší bojové pohotovosti. Stalo se tak v souvislosti s bleskovou prověrkou bojeschopnosti vojsk ruské Severní flotily, kterou dnes nařídil ruský prezident Vladimir Putin. Do manévrů se podle ruského ministerstva obrany zapojí 40.000 vojáků, přes 40 bitevních lodí, 15 ponorek a stovka letounů a vrtulníků.

Putin dnes nařídil zahájit na severu Ruska rozsáhlé vojenské cvičení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Do vojenského cvičení se podle ministra obrany Sergeje Šojgua zapojí i útvary ruského západního vojenského okruhu a výsadkové jednotky. Cvičení potrvá šest dní a má podle Šojgua "prověřit schopnost armády zajistit bezpečnost arktického regionu".

Počítá se i s bojovými střelbami

Při cvičení mají ruské útvary za úkol zničit námořní seskupení teoretického protivníka. Z tohoto důvodu ruská armáda posílí své jednotky na severských ostrovech Nová Země a Země Františka Josefa. Procvičena bude rovněž schopnost přepravy speciálních armádních sil na velké vzdálenosti. Počítá se i s taktickým štábním cvičením a bojovými střelbami, uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Spolu se zahájením rozsáhlých manévrů na severu země dnes ruské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, v němž odsoudilo "rostoucí počet manévrů NATO u hranic Ruské federace". Manévry aliance podle Moskvy destabilizují situaci na severovýchodě Evropy.

Rusko je znepokojeno množstvím manévrů NATO u jeho hranic

"Rusko je hluboce znepokojeno násobným zvýšením počtu manévrů NATO u svých hranic. Mimořádný údiv vyvolává skutečnost, že se konají na severovýchodě Evropy, který je z hlediska bezpečnosti nejstabilnější oblastí Evropy a možná celého světa," uvádí se v prohlášení.

NATO už loni zahájilo v pobaltských státech a Polsku operaci Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání), jejímž cílem je demonstrovat podporu spojeneckým zemím, které se cítí ohroženy ruskou agresí na Ukrajině. Podle amerických armádních zdrojů operace potrvá tak dlouho, dokud bude trvat ruské ohrožení.

Součástí amerického projektu jsou společné manévry a výcvik vojsk, posílené aktivity amerického námořnictva v Baltském a Černém moři, modernizace evropských základen a také podpora Gruzie, Moldavska a Ukrajiny, tedy zemí, které mají s Moskvou napjaté vztahy. Washington prý zvažuje rozšíření této podpory i na Česko a Maďarsko.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…