Putin doufá v ukončení sporu o plyn, jinak prý nastane krize

24.10.2014 20:19

Ruský prezident Vladimir Putin se nedomnívá, že Evropa přestane být příjemcem ruského zemního plynu. Prohlásil to dnes v jihoruském Soči na besedě s účastníky Valdajského klubu, elitní skupiny ruských politiků a politologů. Nebude-li ale spor o plyn mezi Kyjevem a Moskvou o zimních dodávkách na Ukrajinu vyřešen příští týden, nastoupí podle něj krize.

Putin doufá v ukončení sporu o plyn, jinak prý nastane krize
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Rusko přestalo dodávat plyn Ukrajině letos v červnu s odkazem na chronické ukrajinské dluhy, jimiž je zatížen obchodní vztah mezi ruským dodavatelem Gazprom a ukrajinským odběratelem Naftogaz. Kyjev podle ukrajinských médií za ruskou surovinu neplatí už sedm měsíců. Obnovení dodávek před zimní sezonou a režim úhrady ukrajinského dluhu je už dlouhé týdny předmětem intenzivních jednání, která zprostředkovává eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger.

Ukrajinský dluh

Oproti očekávání zatím definitivní dohody dosaženo nebylo, přestože byla dohodnuta cena zimních dodávek ve výši 385 dolarů za tisíc krychlových metrů. O objemu plynu, který by měla Ukrajina do konce března z Ruska obdržet, ale stále není jasno. V neposlední řadě proto, že není zajištěno jeho financování.

Putin očekává, že během dalšího kola jednání, které se uskuteční příští týden, bude problém vyřešen. Pokud se tak ale nestane, nastanou problémy. "Nelze vyloučit neoprávněný odběr plynu z potrubí, jímž směřuje přes Ukrajinu surovina do Evropy. V důsledku toho by nastala krize," připomněl ruský prezident situaci, která nastala v roce 2009.

Pokud jde o ukrajinský dluh, který dosahuje částky 4,5 miliardy dolarů, Putin sám sebe označil za obhájce ukrajinských zájmů. Musel prý "zatlačit" na vedení Gazpromu, aby souhlasilo s šetrnějším harmonogramem splátek. Kyjev nakonec souhlasil, že do konce roku splatí část dluhu ve výši 3,1 miliardy dolarů.

Evropa se podle Putina stane kolonií. Pokud ...

Ztráty evropských zákazníků se ani v nynější kritické situaci šéf Kremlu nebojí, a to ani v důsledku rostoucí těžby břidlicového plynu v USA. "Že by naši partneři v Evropě sami přestali plyn odebírat, to si nedovedu představit. Cožpak budou kupovat na Blízkém východě, s jeho problémy a Islámským státem? Nebo v USA břidlicový plyn? To by se nedoplatili," uvedl Putin.

Evropa by podle ruského prezidenta bez ruského zemního plynu pohřbila svou konkurenceschopnost a stala by se "kolonií".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…