Putin je pro nás lepší než Jelcin. Skončete s tou ubohou rusofobií, sankce nic neřeší. To budete koukat, kdo tohle napsal. Znáte ho moc dobře

07.08.2014 7:30

Mnoho lidí začíná mít obavy z divokého roztáčení spirály násilí, připomínající začátek první světové války v roce 1914. Stupňování ultimát a rádoby zásadové a silné chování vůči Rusku, často od těch, kteří až doposud projevovali neuvěřitelnou slabost, je skutečnou hrozbou pro celý svět. Toto varování napsal, možná trochu překvapivě, pro MF Dnes bývalý český premiér Petr Nečas.

Putin je pro nás lepší než Jelcin. Skončete s tou ubohou rusofobií, sankce nic neřeší. To budete koukat, kdo tohle napsal. Znáte ho moc dobře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Petr Nečas

Jakkoliv prý Západ nepochybně má právo kritizovat ruské kroky v ukrajinské krizi. Alarmující však je, že tato kritika přechází v iracionální rusofobii. „Rusové nejsou naši nepřátelé. Nepřátelská gesta vůči ruskému národu jsou nesprávná a ubohá. Počínaje odmítnutím obsluhy v restauraci až po vyštvání Putinovy dcery Marie z tradičně liberálního Nizozemska,“ píše Nečas.

Jakkoliv je prý ovládnutí Krymu porušením mezinárodního práva, je nesmyslné jej srovnávat s českým pohraničím, nebo dokonce rovnou prezidenta Putina s Hitlerem. „Pohraničí bylo po tisíc let integrální součástí naší vlasti, Krym byl připojen k Ukrajině z rozmaru jednoho komunistického papaláše a tehdejší hranice neměla nic společného s historií,“ upozorňuje. Připomíná i precedent Kosova a nepochybuje, že například sestřelení malajsijského letadla vyvolalo v Rusku stejné zděšení jako na Západě.

Nečas zdůrazňuje, že jakkoliv vždy nabádal k ostražitosti vůči Rusku, je nepochybné, že tato země představuje nejpřirozenějšího strategického partnera Západu. Zejména tváří v tvář současným bezpečnostním výzvám, jako je terorismus nebo faktický rozklad velké země jménem Sýrie. Těmto rizikům přitom čelí i Rusko, proto je spolupráce zcela přirozená.

Soutěž ve vzájemné tvrdosti podle Nečase nikam nepovede. Jen bude stupňovat nepřátelství, čím dál více lidí bude umírat, a falešné naděje o sesazení prezidenta Putina nezůstanou vyslyšeny. „Diabolizace prezidenta Putina je krátkozraká. Ruská veřejnost, včetně střední třídy, za ním stojí. Putinovské Rusko je předvídatelnější a bezpečnější prvek mezinárodních vztahů než Rusko jelcinovské,“ upozorňuje bývalý premiér.

Přát si proti tomu v Rusku scénář podobný ukrajinskému Majdanu podle něj může jen sebevrah. Nečas si uvědomuje, že ho v současné vypjaté atmosféře budou mnozí obviňovat z proputinovských postojů, ale ve skutečnosti prý jen volá po kritickém rozumu a myšlení bez předsudků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…