Putin je prý nejhorší tyran současného světa. Kanadská novinářská hvězda radí, jak se s ním vypořádat

14.04.2016 15:17

Mnoha cenami ověnčený kanadský novinář, komentátor a politolog Robert Sibley rozebíral ve své nejnovější úvaze na webu Ottawa Citizen, jak vypadá moderní tyranie. Konec Sovětského svazu totiž, překvapivě pro mnohé, neznamenal konec lidské touhy po neliberálních, nedemokratických režimech.

Putin je prý nejhorší tyran současného světa. Kanadská novinářská hvězda radí, jak se s ním vypořádat
Foto: kremlin.ru
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin během letošní velké tiskové konference

„Před pětadvaceti lety se obecně věřilo, že pád Sovětského svazu přenechal světové vavříny liberální demokracii. Všechny ostatní smutné ideologie byly odhozeny do odpadkového koše historie,“ píše Sibley a dodává, že tak to však nedopadlo a současnost v podobě teroristických útoků na Západě či války v Sýrii mu dává za pravdu.

Tyto události totiž podle politického teoretika Wallera Newella doprovází vzestup moderních tyranů, kteří chtějí liberální demokracii oponovat. Ať už se jedná o Vladimira Putina, Bašára Asada, či Islámský stát.

Podle Newella, který je Sibleyho přítelem a někdejším univerzitním profesorem, jsou tři druhy tyranů. „Zahradní tyrani“, jako byl egyptský prezident Husní Mubarak či římský císař Nero, vládnou pro vlastní moc. Pak jsou tyrani, jako byl Julius Caesar nebo Napoleon, kteří se snažili rozšířit vlastní morálku do světa a nastolit tak „řád v chaosu“. A dnes existuje třetí druh tyrana, který prahne po krásné budoucnosti a perfektní společnosti, za ní však jde přes mrtvoly, tisíce mrtvol.

Tím byli podle Newella jakobíni, kteří se stali vzorem pro velké tyrany, jako byl Stalin, Hitler, Mao Ce Tung či Usáma bin Ládin.

Celý text zde

Vladimir Putin vykazuje znaky všech tří druhů tyranů, jelikož je „reformátor a kleptokrat s příměsí třetího druhu tyrana“. A Newell radí liberálním demokraciím, jak postupovat při styku s takovými tyrany.

Ti se podle něj častěji rekrutují z mladých lidí, kteří jsou ještě plni spravedlivého hněvu. „Mnozí z nejznámějších a nechvalně proslulých tyranů dějin byli relativně mladí,“ píše Newell s tím, že už jen to, že se lidé chtějí stát ušlechtilými hrdiny, může představovat jejich potenciál stát se tyranem, pokud svoje touhy zakládají na předsudcích.

Tomu lze podle Newella předejít správnou výchovou a vzděláním, které bude dávat důraz na ducha člověka a jeho snahu konat dobro, nikoli jej utvrzovat v tom, že je obětí současné společnosti. Sice neexistuje záruka, že to opravdu bude fungovat, protože se stále větší globalizací je i stále více lidí, kteří opovrhují Západem.

Newell však vnímá onen impuls stát se tyranem jako „stálou vášeň lidské psychiky“, před kterou je třeba stále se mít na pozoru. Stále je však třeba umět si ubránit vlastní kulturní dědictví, jinak to bude znamenat konec liberální demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…