Putin je vůdce teroristů a Rusko jejich základnou. Tento názor skutečně zazněl z Moskvy

22.09.2014 18:57

Americký publicista Paul Goble přináší ve svém textu publikovaném na ukrajinském serveru ukrainebussines.com názory známého ruského komentátora Konstantina Plamenjeva. Ten ostře kritizuje Putina a tvrdí, že se díky němu stal terorismus oficiální součástí ruské domácí i zahraniční politiky.

Putin je vůdce teroristů a Rusko jejich základnou. Tento názor skutečně zazněl z Moskvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karikatura Vladimira Putina

Západní vůdci uvalili podle Gobleho na Rusko sankce takovým způsobem, že Putinovi fakticky pomáhají i nadále terorizovat vlastní obyvalstvo a připravovat se na válku. Zároveň Obama, Merkelová, Cameron, Hollane a další odmítají nazývat Putinovu invazi a rasismus pravým jménem. „Vedoucí představitelé některých států využívali teroristické útoky proti svým občanům ke svým vlastním účelům, ale Vladimir Putin učinil z terorismu nedílnou součást ruské oficiální politiky. Putin se k tomu nezdráhá využívat ani ruské bezpečnosntí agentury,“ přidává Goble názor moskevského komentátora Konstantina Plamenjeva a i v další části textu tlumočí jeho postoje.

„Historické zkušenosti nám říkají, že za těmti událostmi mnohdy stojí osobní obavy či strach určitých vládnoucích skupin. Mohou tak lépe manipulovat s veřejností přesně tak, jak chtějí. Terorismus učinil svět nebezpečným a nepředvídatelným, méně stabilním a více pragmatickým. Zároveň tlačí lidstvo na pokraj nové globální války. Jestliže se ve druhé polovině dvacátého století nazývaly tyto aktivity mezinárodním terorismem, v současné době by si zasloužily přejmenovat na státní terorismus,“ tvrdí Plamenjev.

„S nástupem Putina k moci se stal terorismus běžnou součástí života v Rusku. Dopomohl obskurnímu podplukovníkovi KGB k uchopení moci v roce 1999, což později vedlo od nastartování války na Kavkaze přes válku s Gruzií až po anexi Krymu a válku s Ukrajinou. Ruské speciální služby vyvinuly nové metody státního terorismu k dokonalosti a začlenily do tohoto procesu i armádu a média,“ poukazuje Plamenjev.

celý text v angličtině najdete ZDE

A výsledkem toho podle Plamenjeva je, že se terorismus stal hlavním nástrojem tuzemské i zahraniční ruské politiky. „Děsí domácí obyvatelstvo a nutí jej k podpoře násilí vůči jiným státům. Stejně tak z něj mají strach vůdcové těchto dalších států, kteří se obávají postavit se proti Putinovi. Ruské povědomí je ovlivněno mnoha složitými procesy, které zasáhly společnost v posledních desetiletích. Na jedné straně procesem spolčení oligarchů, kriminálníků a mocenských stuktur pod vedením Putina. Na straně druhé tento proces změnil společnost na apatickou vůči agresivním tendencím,“ míní Plamenjev.

„Po vítězství na Majdanu a odchodu Janukovyče začal Putin válku proti Ukrajině. Základním prvkem této tzv. hybridní války se stal terorismus. Za posledních šest měsíců se bohužel ukázalo, že západní vůdcové nejsou připraveni této strategii úspěšně čelit. Pozice, kterou zastávají, je od začátku chybná. Jejich kroky jsou vedeny ideou, že nesmějí zahnat Putina do rohu, ale naopak mu pomoci najít cestu ven,“ píše Goble.

Západní lídři se natolik strachují o to, aby Putin neztratil náhodou svoji tvář, že naopak ztrácejí svoji vlastní tvář. Putin provedl invazi na území svého ukrajinského souseda, byť v Budapešti před dvaceti lety jeho ruský předchůdce slíbil, že k ničemu takovému nikdy nedojde. Západní vůdci zase zradili svůj závazek bránit Ukrajinu, který byl rovněž součástí onoho budapešťského memoranda,“ uzavírá Goble.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…