Putin je zloděj, naznačil Navalnyj a dodal, že mu znemožňují jít do voleb v Rusku

08.06.2016 13:30

„Tím, že se tohle všechno děje velmi veřejně a hrubě, se samozřejmě směrem k opozici vysílá signál, že když se ruské státní autority někoho chytnou, jen tak už ho nepustí. V podstatě se ovšem hlavně jedná o praktickou realizaci již dříve přijatého politického řešení, podle kterého se nesmím účastnit voleb,“ promluvil o novém trestním stíhání v rozhovoru pro Hlas Ameriky člověk, který je v Rusku považován za lídra tamní opozice, Alexej Navalnyj.

Putin je zloděj, naznačil Navalnyj a dodal, že mu znemožňují jít do voleb v Rusku
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Plakát nevládní organizace Reportéři bez hranic

1. června byl ředitel Fondu boje proti korupci a lídr nezaregistrované Strany progresu Alexej Navalnyj podroben výslechu v rámci trestního řízení ve věci „urážky na cti“, které proti opozičnímu lídrovi zahájil bývalý pracovník ruského ministerstva vnitra a člověk, který je spojován s vraždou ruského právníka Sergeje Magnitského, Pavel Karpov.

Trestní řízení bylo zahájeno 19. května Pavlem Karpovem, kterého shledal Kongres Spojených států i parlament Evropské unie vinným z účasti na vraždě Sergeje Magnitského. Karpov novinářům sdělil, že Navalnyj na internetu zveřejnil video o jeho osobě, ve kterém mluvil o věcech, které údajně neodpovídají skutečnosti.

Ve videu ruský bojovník proti korupci hovoří o tom, že není možné, aby si pracovník ministerstva vnitra s žádnými dalšími příjmy mohl dovolit drahá auta a byty. V rozhovoru pro Hlas Ameriky Navalnyj pohovořil o tom, jak probíhala prohlídka jeho kanceláře a co za tím vším vlastně stojí.

„Ráno 1. června mě pozvali na výslech, po kterém následovala prohlídka mé kanceláře, včetně prohlídky mě samotného. Například se i ujistili, že třeba nic neschovávám v botách. Poté mi sdělili, že pojedou ještě ke mně domů,“ uvedl Navalnyj.

„Podívejte se na to, vždyť je to celé tak směšné. Jak můžete někoho prohledávat na základě obvinění z pomluvy? Jaká přesně informace, kterou jsem zveřejnil o milionáři Pavlu Karpovovi, se mu nezdá? Logika za tím jinak absurdním konáním ruských autorit samozřejmě je. Jde o to, že na základě vymyšleného soudního řízení získají přístup k veškeré mé technice, telefonům, paměťovým kartám atd. Tam už se něco pokusí najít. Nejde o ochranu nějakého Pavla Karpova, ale o to, aby mi bylo znemožněno účastnit se se svou stranou nadcházejících voleb,“ objasnil Navalnyj.

Novinář Hlasu Ameriky se podivil zejména nad tím, proč Karpova, který byl v Evropě i Americe shledán vinným z účasti na vraždě, ruské autority tak vehementně brání.

„Já jsem si dříve myslel, že ho jednoduše brání z toho důvodu, že ‚po něm jdou Američané‘, tak to obvykle bývá. Vše jsem pochopil až po zveřejnění takzvaných Panamských listů, které dokazují, že je do celé věci zapleten i sám Vladimir Putin. Samozřejmě se nesnažím říct, že vražda Magnitského byla provedena kvůli tomu, aby získal Putin více peněz – on je ani tak nepotřebuje. Jde o to, že to poukazuje na celou tu infrastrukturu, která buď funguje jednotně, nebo se musí jednotlivé články vyřadit. Ukázalo se, že lidi, kteří z rozpočtu ukradli 5 miliard rublů (aféra, která byla zveřejněna právě Sergejem Magnitským), později naplnili – částečně nebo úplně – i Putinovu peněženku,“ uvedl Navalnyj.

„Pro takové struktury není třeba vymýšlet žádnou novou terminologii. Existuje velmi hodící se slovo, všem známé – ‚mafie‘. To je systém, ve kterém dochází ke spolupráci mezi ‚bandity‘ a vládou nebo jejími členy. Je to systém, který je mimo jiné založen na rodinných vztazích. Loajalita je založena na tom, že se členové této struktury znají již z dětství. Všichni tito lidé, jako například Roldugin (hudebník, který měl být údajně použit pro účely praní Putinových peněz skrze offshorové operace), který s Putinem vyrůstal, jsou loajální,“ zmínil Navalnyj.

„Systém je založen na získávání privilegií při vydělávání peněz, a jestli je třeba se někdy někoho zbavit, pro systém to nepředstavuje velký problém,“ dodal.

„Co se mé osoby týče, jde jim jen o to, aby mi zamezili v účasti na volbách. Tohle se netýká jen mě, ale všech nezávislých kandidátů, kterým upírají toto právo. Z toho důvodu budou proti nám i nadále vést jakékoli soudní řízení. Tohle se týká i mých spolupracovníků ze Strany progresu a Fondu boje proti korupci. Někteří z nich jsou už uvězněni nebo se nacházejí v politické emigraci,“ zmínil.

„S tímhle nic moc dělat nemohu, takže budu postupovat jako obvykle, půjdu s tím k Evropskému soudu pro lidská práva, kde jako obvykle vyhraju, ale později tam budu muset jít stejně znovu, až bude proti mně zahájeno další trestní řízení,“ zakončil rozhovor Navalnyj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…