Putin jednal s íránským a tureckým prezidentem. Šlo o Sýrii, a odpůrci Asada nebudou mít radost

07.09.2018 21:13

Ruský prezident Vladimir Putin se sešel v Teheránu s íránským a tureckým prezidentem. Důvodem jednání byla situace v syrském Idlíbu. Informovala o tom ČT24.

Putin jednal s íránským a tureckým prezidentem. Šlo o Sýrii, a odpůrci Asada nebudou mít radost
Foto: Repro Youtube
Popisek: Vladimir Putin zdraví návštěvníky mistrovství světa ve fotbale

Putin se mimo jiné nechal slyšet, že Damašek má právo dobýt celou zemi zpět. Turecká hlava státu Erdogan se domnívá, že útok na poslední baštu rebelů by způsobil masakr a další uprchlickou vlnu, íránský prezident Rouhání však dodal, že boje budou pokračovat. Kolem Idlíbu přitom žijí asi tři miliony obyvatel. 

  • Původní text ZDE

Na čem se však všechny hlavy států shodly, bylo to, že je třeba porazit Islámský stát, frontu an-Nusra a je důležité nepodporovat žádné separatistické tendence v Sýrii. Zároveň se shodují na tom, že je nutné vytvořit podmínky pro návrat uprchlíků domů. 

„Jsem si jistý tím, že tyto rozhovory budou produktivní a že učiníme rozhodnutí, které významně pomůže zajistit definitivní uspořádání Syrské arabské republiky,“ vyjádřil také k jednání Putin.

Své pak k jednání pro Českou televizi řekl také bývalý náčelník Generálního štábu Armády České republiky Jiří Šedivý. Podle jeho slov má nyní Asad významnou vojenskou převahu a má absolutní převahu ve vzdušném prostoru. „Pokud použije sílu stejně masivně jako v předchozích případech, i když v této fázi už asi nebude chtít tolik riskovat životy svých vojáků,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…