Putin má kam jezdit na víkend. Tady jsou 3D fotky luxusní rezidence

29.08.2017 12:32

O bohatství v řádu miliard dolarů a o vysokém životním standardu ruského prezidenta Vladimira Putina se vedou již mnoho let vášnivé diskuse. Britský deník Daily Mail nyní prostřednictívm několika fotografií nechává nahlednout do interiéru údajného Putinova letního sídla poblíž hranic s Finskem.

Putin má kam jezdit na víkend. Tady jsou 3D fotky luxusní rezidence
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Plakát nevládní organizace Reportéři bez hranic

Bývalé carské sídlo leží ve Vyborgském zálivu a jen dvanáct kilometrů od hranic s Finskem. Ještě před několika málo lety by však nikdo při pohledu na chátrající vilu nehádal, že by právě tady měl trávit volné chvíle Putin. Tehdy ještě vila, postavená v roce 1913 finským architektem Uno Ullbergem, patřila majiteli Baltic Media Group Olegu Rudnovovi, který byl až do své smrti v roce 2015 označován za Putinova „starého přítele“.

V posledních letech byla rozlehlá Vila Sellgren zrekonstruována a stal se z ní skutečně luxusní objekt. Rusům údajná Putina „dača“ zase tolik neznámá není, protože se tam natáčel před třiceti lety sovětský film o Sherlocku Holmesovi. Tehdy samozřejmě s mnohem méně okázalým interiérem. Jak ukazuje série publikovaných fotografií, v rámci komplexu nechybějí pozlacené podzemní lázně, velký krytý bazén, parní sauna či místnost s kulečníkem.

3D fotografie Putinovy údajné „dači“ máte k dispozici ZDE

Informace o údajném Putinově zbrusu novém sídle přinesla nezávislá ruská televize Dožď, která se odvolává na „nejmenované zdroje“. Jeden z nich prozradil, že s rekonstrukcí rozsáhlého komplexu se začalo po roce 2010. Oficiálně sídlo stále patří synovi zemřelého magnáta Rudnova, ale zdejší obyvatelé tomu nevěří. V okolí se to údajně „hemží“ zpravodajci, místní již nemají přístup na ostrov, kde vila stojí, a omezováni jsou i v mnoha dalších ohledech.

Dle 3D fotografií se při rekonstrukci na peníze patrně příliš nehledělo. Některé místností vypadají natolik luxusně, že by se za finance použité k jejich úpravě dal s nadsázkou postavit celý nový dům. Obzvlášť v tomto ohledu vyniká rozsáhlý krytý bazén se zmiňovanými pozlacenými dlaždicemi či neobyčejně propracovaná prezidentova pracovna, jejíž středobod tvoří unikátní pracovní stůl a za ním knihovna se znakem ruské orlice.

Ruský prezident se sem jezdí údajně rekreovat jednou za rok. Kreml k reportáži TV Dožď nepodal žádné oficiální vysvětlení a stejně tak mlčí šéfové stavební společnosti, která se měla na rekonstrukci vily podílet. Jak uvádí Daily Mail, Putinovi dále patří ještě sto kilometrů vzdálená nemovitost na břehu jezera Ladoga, vila na pobřeží Černého moře, dača poblíž Petrohradu a také sídlo v Altaji, které však oficiálně patří koncernu Gazprom.

reklama

autor: pro

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…