Putin má problém: Bouří se mu Sibiř

07.08.2014 9:20

Proruští povstalci na východě Ukrajiny prý nechtěně podnítili choutky separatistů v samotném Rusku. Moskva podle Lidových novin sice separatisty na Ukrajině podporuje, ale doma se jich obává a má z nich větší hrůzu než z NATO. Reportérka Petra Procházková píše o možném problému s „druhou frontou na strategické Sibiři".

Putin má problém: Bouří se mu Sibiř
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vlladimir Putin

Reportérka Procházková v LN popisuje začátek skandálu, který by bez dění na Ukrajině možná ani nevzbudil takovou reakci. Známý sibiřský aktivista a avantgardní umělec Arťom Loskutov prý v rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC mluvil o plánovaném pochodu za federalizaci Sibiře. To vše se mělo odehrát pod heslem „Přestaňme krmit Moskvu“. Na Sibiři totiž leží značné zásoby surovin, z jejichž těžby se prý platí imperiální politika Moskvy.

Nemluvil ale o rozpadu Ruska, nýbrž o Sibiřské republice v rámci Ruské federace. Procházková ukazuje na výrok, který už Moskvu značně zneklidněl. Připustil údajně, že organizované akce nejsou jen pouhou recesí, ale „reálným pokusem o autonomizaci“. Pak navíc hovořil o nové národnosti „Sibiřanů“. Vše prý doplnil prohlášením, že nejen obrovské státy mají právo na existenci, ale často se podle něj lidem žije lépe v menších útvarech, a uvedl příklady Kuvajtu a Švýcarska.

V současné situaci, na pozadí konfliktu na Ukrajině, Loskutovovy výroky vyvolaly aféru, která prý může skončit i uzavřením vysílání BBC pro ruské posluchače. Petra Procházková poukazuje na to, že to tu nebylo ani v nejtěžších dobách čečenské války.

Řada regionů touží po větší autonomii

Tajné služby prý mají pohotovost, a to i přesto, že válka za osamostatnění Sibiře je bezprostředně mimo realitu. Moskva už zablokovala všechny stránky sociální ruské sítě VKontakte, kde se píše o pochodu za federalizaci Sibiře. Všechny servery, které na mítink upozornily, prý dostaly varování od Ruské agentury pro kontrolu komunikací, že budou zablokovány.

Moskva si podle Procházkové uvědomuje, že v samotném Rusku je na mnohých místech půda pro separatisty už připravena. Například v Kaliningradu, na Sachalinu, na severním Kavkaze, ale i v Tatarstánu. O rozpadu Ruska však prý hovoří málokdo, ale případný ekonomický kolaps by údajně mohl ledacos změnit. Od chvíle, kdy se rozpadl SSSR, se totiž řada ruských regionů snaží získat větší autonomii. Sibiř i další regiony chtějí mít více z nerostného bohatství, včetně zásob energetických surovin, odmítají živit statisíce úředníků, poslanců i manažerů, kteří v Moskvě žijí luxusním životem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…