Putin měl prý prostě pravdu. V čem?

15.10.2014 14:40

Americká dramatička a novinářka Natalija Antonovová v ruském deníku The Moscow Times tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin měl stran Sýrie pravdu. Antonovová naopak kritizuje přístup Západu a zmiňuje přitom osud Kaddáfího.

Putin měl prý prostě pravdu. V čem?
Foto: Washington Post
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Zlín, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 6100 lidí

„Po zhlédnutí mnoha otřesných zvěrstev spáchaných Islámským státem si člověk říká, jestli se analytici z Washingtonu někdy zamysleli nad tím, zda náhodou nemá ten ruský prezident Putin pravdu. Samozřejmě, že v těchto dnech se téměř nesluší a nepatří myslet si, že Putin měl v něčem pravdu. Natož něco takového říkat nahlas a veřejně. Po anexi Krymu a násilné destabilizaci východní Ukrajiny není Rusko zrovna miláčkem Západu," míní Antonovová.

„Pravda je samozřejmě taková, že Rusko podporovalo syrského prezidenta Asada, který byl obviňován z plynování vlastních lidí i hromadných poprav, protože to bylo zcela v souladu s ruskými zájmy v tomto regionu. V minulých letech se Kreml soustředil na to, aby snížil mocenský vliv Spojených států kdykoli a kdekoli to bylo jen možné. Střední východ v tomto ohledu není výjimkou," přiznává Antonovová.

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Pelhřimov, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 4225 lidí

„Obecně platí, že Kreml je velmi alergický na změny režimů působením zvenčí. Pro tento setrvalý postoj má snadno pochopitelné důvody. Pokud je možné změnit tímto způsobem režim např. v Sýrii, tak co když to někdo zkusí i v Rusku? Na tom něco skutečně je, ale jde zase o jiné téma. Každopádně je pravda, že ruský pohled na vývoj v Sýrii byl od samého počátku daleko logičtější a blížší realitě než ten americký," je přesvědčena Antonovová.

Celý článek v angličtině najdete ZDE.

„Američané posuzovali situaci v Sýrii z idealistického pohledu, kterým se dívají sami na sebe a svoji zemi. Američané se vidí jako osvícený, benevolentní národ, který dokáže brilantně dovést jakkoli bezvýchodnou situaci k až filmovému happyendu. Právě proto se mohli Američané domnívat, že něco tak strašného, jako je Asad, bude lepší odstranit. Byli naprosto přesvědčeni, že jeho odstranění či naprosté oslabení přispěje ke zdárnému výsledku," domnívá se Antonovová.

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Praha 5, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 5239 lidí

„Rusko je naproti tomu země, která o sobě takové iluze nemá. Rusové mají mnoho zkušeností s chaosem doprovázejícím každou změnu režimu. Sami dobře vědí, jak se původně možná i dobré myšlenky dokážou změnit v nekontrolovatelnou noční můru. Rusko proto opakovaně tvrdilo, že Asad nemůže jednoduše odejít, protože v období zuřící občanské války hrozí, že jej může nahradit někdo ještě mnohem horší," poukazuje Antonovová.

„Ruští politici byli přesvědčeni, že má daleko větší smysl jednat se syrskými protějšky typu Asada, který je alespoň předem čitelný, než podporovat ty, o kterých vlastně nic nevíme. Byli to právě Rusové, kteří od začátku varovali před idealistickým pohledem na různé syrské povstalecké skupiny. Poukazovali na to, že většina z nich zastává extremistické postoje či má na skutečné extremisty přímé vazby. Nedávná vítězství bojovníků Islámského státu dokázala, že Rusko prostě mělo pravdu," má Antonovová jasno.

„Veřejnost na Západě ráda poslouchá pohádky o hodných chlapcích, kteří bojují proti padouchům. Odmítá slyšet a vidět, že černobílé rozdělení na hodné a zlé v časech války není vždy na místě. Je bohužel zřejmé, že si Západ z této lekce opět nevezme žádné poučení. Nakonec, Libye také dlouhodobě směřovala k chaosu. Putin byl tehdy zděšen, když se dozvěděl, jakým způsobem byl odstraněn Kaddáfí a varoval, že země se brzy bude zmítat ve zmatcích a nepořádku. Nikdo se o jeho názory tehdy nestaral a dnes je tomu naprosto stejně," kritizuje přístup Západu Antonovová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…