Putin může být do tří týdnů v Praze, burcoval na ČT Jurečka. A Okamurův poslanec mu odpověděl bonmotem

03.09.2014 22:42

Sankce EU proti Rusku, respektive české stanovisko k nim, hýbalo celý den celou politickou scénou. Do večerních Událostí, komentářů České televize je přišel rozebrat ministr Marian Jurečka z KDU- ČSL, společně s místopředsedou ODS Martinem Kupkou a poslancem Úsvitu Radimem Fialou.

Putin může být do tří týdnů v Praze, burcoval na ČT Jurečka. A Okamurův poslanec mu odpověděl bonmotem
Foto: wikipedia.org
Popisek: Ekonom Milan Zelený

Podle Mariana Jurečky se nejedná o nové sankce, ale o zpřísnění sankcí dosavadních. Výsledkem by mělo být, že žádné společnosti z Ruska nebudou jakkoliv podporovány penězi z EU.

Místopřeseda ODS Martin Kupka zdůraznil, že jde o bezpečnost EU, a proto by v tomto případě neměla být rozmělňována jednota EU. „Ten krok o nás dává svědectví jako o nespolehlivém partnerovi,“ postěžoval si. Zdůraznil, že z rozdělení EU má Kreml velkou radost a využívá ho.

Jurečka zdůraznil, že lidovci nechcejí tento postoj rozmělňovat. „My jsme tam chtěli dát jednoduchou větu, že odsuzujeme ruskou agresi. Ale ani to naši koaliční partneři nepřipustili,“ zdůraznil ministr zemědělství.

Radim Fiala ale připomněl, že jednotné sankce by nebyly jednotné, protože by na různé členské země dopadly různě. A Česká republika patří k těm, které by postihly nejvíce. „Podle našeho názoru to nevede ani ke zvyšování bezpečnosti,“ namítl dále Fiala. Podle něj dosavadní sankce k žádnému zmírnění situace nevedly, naopak boje na Ukrajině stále eskalují.

„Jestli Putin říká, že do dvou týdnů bude v Kyjevě, tak do třech týdnů může být v Praze,“ ohradil se proti jeho slovům Jurečka. Kupka k tomu dodal, že sankce na Rusko platí, ale musí být spojeny i s jinými kroky. Premiér Sobotka ale podle něj v poslední době stále vysílá negativní signály. Například i vlažnou reakci na případnou akci vojáků NATO.

Fiala k tomu namítl, že nyní je třeba jednat. Jedinou šancí podle něj je, dostat kyjevskou vládu i separatisty za jednací stůl. „Musíme přistupovat k oběma stranám stejně. Ony chtějí se dohodnout. A vždycky je pořád lepší pět let jednat, než pět týdnů válčit,“ zdůraznil poslanec Úsvitu.

Putin hraje šachy sám se sebou

Po nich téma rozebral profesor ekonomie z Fordhamovy univerzity v New Yorku Milan Zelený a sociolog Jiří Pehe.

„Sankce nahrávají Putinovi, protože mu umožňují protisankce,“ uvedl Zelený. Sankce jsou podle něj tradičně užívány proti malým a slabým zemím, které nemají možnost se efektivně hájit, jako Severní Korea nebo Kuba. A výzkumy podle něj i u těchto malých zemí ukázaly, že úspěšné jsou asi jen z osmi procent.

Navíc je otázkou, zda se Rusko vůbec podaří nějakým způsobem potrestat, když v této krizi jednoznačně vládne jeho prezident. „Putin teď hraje šachy sám proti sobě,“ uvedl Zelený, podle kterého západní protihráči dělají přesně to, co ruský prezident očekává, takže si partii organizuje přesně tak, jak sám chce.

Podle Jiřího Pehe Západ něco dělat musí, i když se jedná o Rusko, kterého se všichni tradičně „trochu bojí“. Pak se vyjádřil k Zeleného metafoře šachové partie. „Ono se pouze zdá, že Putin má rozhodující roli,“ namítl mu. Rusko je podle něj dnes ropným emirátem, který nedokáže produkovat nic s významnější přidanou hodnotou. A díky této jednostrannosti ruské ekonomiky je možné, že sankce skutečně budou fungovat.

Zelený namítl, že efektem sankcí je vždy stmelení postižené země, což se v současnosti projevuje až devadesátiprocentní popularitou prezidenta Putina. Pehe odmítl srovnání se sankcemi na Kubu a jiné země, které měly za cíl změnu režimu. Podle něj Rusko je součástí světových finančních toků, a pokud jsou jeho práva omezena, tak to docela určitě pocítí.

„Těmi sankcemi si navzájem ničíme ekonomiky, tak co z nich, proboha, může vzejít dobrého,“ zakončil debatu Zelený.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…