Putin nám vzkazuje, ať si trheme, lamentuje Martin Fendrych

15.09.2018 18:46

Komentátor Martin Fendrych ve svém článku na serveru Aktuálně.cz poukazuje na další vývoj kauzy otravy bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Salisbury. Konkrétně se zaměřuje na „zpravodajské divadlo“, které prý mají na svědomí ruské tajné služby. Dva Rusové, Alexandr Petrov a Ruslan Boširov, které britské úřady obvinily z otravy bývalého agenta, totiž v ruské televizi RT (známé též jako Russia Today) uvedli, že byli v Británii pouze jako turisté. „Celé je to mimořádně zfušované,“ píše Fendrych a zamýšlí se, proč tomu tak asi je.

Putin nám vzkazuje, ať si trheme, lamentuje Martin Fendrych
Foto: Repro Youtube
Popisek: Vladimir Putin na stanici FOX News

Pro rekapitulaci, vše začalo, když Skripal a jeho dcera Julija byli vojenskou paralytickou látkou otráveni 4. března. V červenci na ten samý jed z lahvičky od parfému zemřela Britka Dawn Sturgessová. Britové po důkladném vyšetřování pak prozradili jména údajných viníků. „Znali jejich pohyb, ubytování, v hotelu, kde spali, našli stopy jedu,“ vyjmenovává komentátor. Důkazů tak bylo dost a zveřejněny proto byly i obličeje.

Na řadu pak přišla ruská odezva. Prezident Putin ve své reakci uvdl, že jde pouze o civilisty. „Samozřejmě jsme se na to podivali, co je to za lidi, a víme, kdo to je. Našli jsme je. Jsou to civilisté a žádní zločinci,“ řekl s jistotou vůdce Ruska, načež Fendrych poznamenává, že když zmíněné dva „turisty“ našli Britové, těžko je mohli nenajít Rusové.

Od té doby se podle Fendrycha další vývoj kauzy utváří celkem podivně. Putin ty dva muže, potenciální atentátníky, totiž vyzval, ať předstoupí před novináře a sami o sobě na veřejnosti skrze média promluví. Jednoho z nich, Petrova, prý ruská státní televize Rossija24 kontaktovala, sdílný byl pouze s informací, že pracuje ve farmaceutické společnosti v sibiřském Tomsku. Pak přišla ruská televize RT s nabídkou rozhovoru pro oba muže. „Jeden z nich si prý sehnal číslo na šéfredaktorku a sám jí interview nabídl. Podivuhodné, stejně jako to, co natočili,“ doplnil komentátor ve svém textu.

Rozhovor s muži obviněnými z otravy agenta Skripala podle Fendrychových slov obsahuje řadu podezřelých okolností. „Třeba na to, že pokud chtěli navštívit salisburskou katedrálu, byla to k bydlišti Skripalových pořádná dálka, jít tam nedávalo žádný smysl,“ všímá si komentátor. Jeho pozornosti neušlo ani to, jak jsou oba oblečeni a jak vypadají, že jezdili za památkami stále spolu, spali na jedné manželské posteli, ale nejsou gayové.

Jejich vystoupení se komentátorovi jeví mimořádně zfušované, a tak se zamýšlí nad otázkou, proč. „Je snad ruská vojenská zpravodajská služba GRU slabá, neprofesionální? Málokdo si to myslí. Ale zároveň je to Rusko, kde může šlendrián panovat i v tajných službách,“ uvedl s tím, že jít může i o ruskou aroganci. „Sice jsme to zfušovali, naše lidi jste odhalili, ale tím končíte. Našli jste je, my je tedy ukážeme, oni vše popřou a nazdar. Jděte se bodnout, Britové, zápaďáci, na nás jste krátcí,“ glosoval ruský postoj Fendrych.

Napadá ho však ještě další motiv. A sice, že rozhovor RT s Petrovem a Boširovem může mít význam i pro Rusy samé. Oni podle komentátora jistě video taky sledovali a všímali si řady nesrovnalostí. „Jejich závěr bude podobný jako závěr lidí na Západě: Udělali to, otrávili Skripala a jeho dceru a zabili Dawn Sturgessovou. Ale úvaha může pokračovat dál v duchu ‚zrádce byl potrestán‘. Odejít z GRU, kde Skripal působil jako agent, se nevyplácí, Rus se umí odplatit,“ polemizuje Fendrych.

Původní zdroj ZDE

Putin po odhalení svých agentů prý posílá Rusům a Západu odlišné vzkazy. „Británii a dalším zemím: Kašlu na vás, mé kluky jste našli, ale nic víc. A Rusům: Mě, nás, nikdo zrazovat nebude,“ dodal komentátor s tím, že zůstává zatím otázkou, co se s odhalenými agenty GRU stane. Možná zmizí ze světa, možná naopak. Přibližil například nestandradní osud Andreje Konstantinoviče Lugového, bývalého agenta KGB, který se podle britských důkazů podílel na vraždě Sergeje Litviněnka (rovněž v Británii). Byl však na konci roku 2007 zvolen poslancem Státní dumy a v březnu 2015 mu Putin udělil medaili „Za službu vlasti“.

„Ruský režim za Putina je děsivý, odpudivý a vražedný. Prezident sám už to ani příliš neskrývá, spíš to vypadá, že se svými metodami chlubí, Rusům ukazuje svaly a Západu vzkazuje ‚trhněte si...‘,“ napsal na závěr Fendrych.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…