Putin napsal další vážný dopis Miloši Zemanovi. Přečtěte si ho celý

15.05.2014 21:54

Ruský prezident Vladimir Putin zaslal prezidentovi ČR Miloši Zemanovi a dalším evropským státníkům dopis, v němž oznámil, že od června bude Ukrajině dodávat jen tolik plynu, kolik si tato země předplatí. Vyjádřil zároveň připravenost Ruska k pokračování rozhovorů o ekonomické stabilizaci Ukrajiny.

Putin napsal další vážný dopis Miloši Zemanovi. Přečtěte si ho celý
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Tímto dopisem ruský prezident reagoval na otázky lídrů evropských zemí ohledně dodávek a přepravy ruského plynu přes území Ukrajiny.

Putin upozornil, že již začátkem dubna se na evropské státníky obrátil s návrhem na zahájení rozhovorů za účelem vypracování jednotného postupu při stabilizaci ukrajinské ekonomiky a zabezpečení stabilních dodávek a přepravy ruského plynu.

Poukázal na to, že zatímco v Moskvě ohledně toho proběhly porady s několika zástupci zemí mimo EU, co se týká zemí EU, uskutečnilo se za tuto dobu jediné setkání ve Varšavě. A to s delegací vedenou komisařem Evropské komise pro energetiku G. Oettingerem, za účasti představitele ukrajinské strany J. Prodanem. „Bohužel musíme konstatovat, že konkrétní návrhy ohledně stabilizace situace, za plnění smluvních povinností ze strany ukrajinského kupce a zabezpečení tranzitu, jsme od našich partnerů nedostali,“ posteskl si kremelský šéf.

Situace se splácením ruského plynu se ještě zhoršila

Podle něj se za tuto dobu situace se splácením ruského plynu ještě zhoršila. „Na adresu společnosti Gazprom nepřišla ani jedna platba za plyn dodaný na Ukrajinu. Celkový dluh ukrajinské strany vzrostl z 2,237 mld. USD na 3,508 mld.,“ podotkl a připomněl, že ukrajinská strana získala první z půjček finanční pomoci od Mezinárodního měnového fondu v hodnotě 3,2 mld. USD.

  • Celý dopis prezidenta Ruské federace ZDE.

„Za takovýchto podmínek ruská strana vystavila, v přímém souladu se smlouvou, účet na předplacení dodávek plynu na Ukrajinu, a počínaje 1. červnem bude uskutečňovat dodávky plynu v objemech, které byly z ukrajinské strany předem zaplacené,“ uvedl a dodal, že Rusko zůstává připravené k pokračování rozhovorů, které by měly vést ke stabilizaci situace. „Za nás doufáme ve více aktivní vedení dialogu ze strany Evropské komise s cílem najít konkrétní spravedlivá řešení stabilizace ukrajinské ekonomiky,“ dodal Putin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…