Putin národu: Členové NATO nás ohrožují. I Česko je členem Aliance

02.01.2016 10:34

Ruský prezident Vladimir Putin schválil nové znění strategie ruské národní bezpečnosti. Dokument označuje Ukrajinu za "dlouhodobé ohnisko nestability" a hlavní hrozby vidí v prozápadních revolucích v postsovětském prostoru, v americké politice zadržování Ruska a také v rozšiřování NATO, které se prý přibližuje k ruským hranicím.

Putin národu: Členové NATO nás ohrožují. I Česko je členem Aliance
Foto: kremlin.ru
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin během letošní velké tiskové konference

Za příčinu ozbrojeného konfliktu na východě Ukrajiny dokument označuje "podporu USA a Evropské unie pro protiústavní státní převrat na Ukrajině", který "vedl k hlubokému rozkolu ukrajinské společnosti a ke vzniku ozbrojeného konfliktu". V souvislosti se změnou ukrajinského režimu se strategie zmiňuje rovněž o údajné snaze Západu "zabránit integračním procesům" na území bývalého Sovětského svazu.

"Postoj Západu, který se snaží čelit integračním procesům, a vytváření ohnisek napětí v euroasijském regionu mají negativní vliv na naplnění ruských národních zájmů," praví se v dokumentu, z něhož citovala britská stanice BBC.

Přesto prý Rusko usiluje o sblížení s USA

Kyjev a Západ obviňují Moskvu, že předloni na jaře anektovala Krym a rozpoutala proruské povstání v Donbasu na východě Ukrajiny v odvetě za svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče a příklon země k Západu. Ačkoli Kreml ruské vměšování popírá, mnoho Ukrajinců konflikt v Donbasu, který si vyžádal přes 9000 mrtvých, považuje za válku vedenou Ruskem proti jejich zemi.

Pokud jde o vztahy s USA, ruská strategie tvrdí, že "samostatná domácí a zahraniční politika Ruské federace naráží na odpor Spojených států a jejich spojenců, snažících se zachovat si nadvládu ve světových záležitostech".

Přesto Rusko usiluje o sblížení s USA "na základě shody zájmů, včetně ekonomických", a "vzhledem ke klíčovému vlivu rusko-amerických vztahů na celkovou mezinárodní situaci".

Jako o nových výzvách se dokument zmiňuje o nebezpečí získání jaderných zbraní teroristy, o kybernetických útocích a o vyhrocení demografických problémů. Upozorňuje také, že "role síly v zahraniční politice se nezmenšuje".

Rusko musí systémově reagovat na měnící se situaci ve světě

Vznik a sílící vliv radikální organizace Islámský stát přičítá Moskva důsledkům "dvojího metru", který podle ní některé státy uplatňují v boji proti terorismu.

Upravit strategii národní bezpečnosti, schválenou ještě v roce 2009, nařídil Putin počátkem loňského července, kdy uvedl, že Rusko musí systémově reagovat na měnící se situaci ve světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…